DONIRALI KRV U ČAST DRAGOVIĆA: U Istočnoj Ilidži akcija posvećenapreminulom članu humanitarnog udruženja

M. REGOJE

24. 11. 2022. u 06:11

UDRUŽENJE dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije organizovalo je u Istočnoj Ilidžiakciju dobrovoljnog darivanja krvi, koja je posvećenanedavno preminulom članu ovog udruženja Draganu Dragoviću.

ДОНИРАЛИ КРВ У ЧАСТ ДРАГОВИЋА: У Источној Илиџи акција посвећенапреминулом члану хуманитарног удружења

Foto M. Regoje

Šef Službe transfuzije u Bolnici "Srbija" Jelena Stojanović Lukić rekla je dase prijavilo oko 70 davalaca, i da susmanjene rezerve krvi svih krvnih grupa u toj bolnici.

-Poslednjih dana organizovane su četiri akcije dobrovoljnog davalaštva, kojima smo popunili rezerve - rekla je ona.

Lukićeva je navela da nekada nije lako naći krv, bez obzira na podudarnost krvnih grupa u ABO i RH sistemu, jer se dešava da neki pacijenti imaju razvijena antitela na druge krvne grupe.

Predsednik Udruženjadobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regijeGospava Pejić podsetila je da je ova akcija posvećena članu ovog udruženja Draganu Dragoviću.

-Dragan je bio redovni davalac, a poslednjih sedam dana života uSlužbutransfuzije u Bolnici "Srbija"dolazio je svaki dan, ali nije uspeo da donira krv. Ovom akcijom želimo da mu se zahvalimo za sve spasene živote - rekla je Pejićeva.

Dragan Dragović, Foto Privatna arhiva

Dejana Dostanić jeizjavilada krv darujetrećiput, i da je to najhumaniji gest kojim se može spasiti nečiji život.

- Krv sam počela davati zahvaljujući mome ocu, koji je dugogodišnji davalac krvi - ističe Dejana.

Radomir Šehovac je istakao da je prvi put dao krv članu porodice i da je tada shvatio da je to dragocenatečnostkoja može da spasi život.

- Postao sam redovan davalac kako bih pomogao što većem broju ljudi - rekao je on.

TREND RASTA DAVALACA

ŠEF Službe transfuzije u Bolnici "Srbija" kaže da postoji trend rasta dobrovoljnih davalaca krvi i da će i ove godine skupiti više krvi nego prethodne, što je postignuto najviše zahvaljujući organizovanjem ovih humanih akcija.

- Do kraja godine organizovaće se još dve akcije, na kojima uvek prikupimo značajne količine krvi - kaže Jelena Stojanović Lukić.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DODIKOV MANDAT U ŠEŠIRU? Novi pokušaj Centrale izborne komisije BiH da saplete Republiku Srpsku i da se umeša u volju građana