GENERAL SARIĆ OPET NA UDARU: Nova optužnica protiv Srba, terete ih za zločine u Bijeljini

O.M.

24. 12. 2021. u 12:46

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu protiv ratnih rukovodilaca SJB Bijeljina, Državne bezbednosti i Specijalne policije MUP-a Republike Srpske kojom se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u bijeljinskom naselju Bukreš 1992. godine.

ГЕНЕРАЛ САРИЋ ОПЕТ НА УДАРУ: Нова оптужница против Срба, терете их за злочине у Бијељини

Foto: Printskrin

Optužnica je podignuta protiv Živana Miljanovića, Steve Bokarića, policijskog generala Gorana Sarića, Jovice Petrovića, Mirka Simića, Ljube Markovića, Slavenka Kočevića i Zvonka Pržulja.

Kako je saopštilo Tužilaštvo BiH, optuženima se na teret stavlja da su kao rukovodioci SJB Bijeljina, Sektora DB, te kao pripadnici interventnog voda i Specijalne jedinice "Pahuljice" sa Sokoca postupali protivno Ženevskim konvencijama o zaštiti civila za vreme rata.

- Oni se terete da su 24/25. septembar 1992. godine izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić. Radilo se o 22 osobe, među kojima su više od pola bili žene, deca i stariji - navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je nakon zarobljavanja i odvođenja u Balatun, izvršena egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja. Njihove tela su, kako se navodi, bačena u Drinu i nakon rata su ekshumirana na više lokacija uz reku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za telima četiri žrtve još traga. 

- Najmlađa žrtva bilo je dete od šest godina, dok je najstarija bila žena stara 72 godine - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On kaže da će optužnica biti dokazivana saslušanjem 111 svedoka, među kojima su i direktni očevici otmice i ubistva, od kojih će njih osam svedočiti uz mere zaštite, a biće priloženo i više stotina dokaznih materijala. Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Dvaput oslobođen

Ova grupa uhapšena je početkom decembra i svi su pušteni da se brane sa slobode. Goran Sarić, ratni komandant Specijalne policije MUP-a RS, nalazi se u teškom zdravstvenom stanju, a već mu je u dva slučaja suđeno zbog ratnih zločina. U oba procesa je oslobođen krivice, uključujući i onaj koji se odnosio na Srebrenicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a