DODIK O IZVEŠTAJU MEĐUNARODNE KOMISIJE: Na događaje u Srebrnici se ne može primeniti termin "genocid"

R.S.

11. 06. 2021. u 13:15

NA DANAŠNjOJ posebnoj sednici u Banjaluci Vlada Republike Srpske je „primila k znanju" izveštaj „Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992 - 1995 godine".

ДОДИК О ИЗВЕШТАЈУ МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ: На догађаје у Сребрници се не може применити термин геноцид

foto: R.S.

Predsednik ove komisije bio je izraelski istoričar Gideon Grajf, a članovi su su bili još deset eminentnih svetskih stručnjaka i autoriteta iz Japana, Amerike, Srbije...

Grajf je danas kazao da su se „rukovodili pravdom, istinom i činjenicama" i da nije bilo nikakvih pritisaka od pojedinaca ili institucija u Republici Srpskoj.

Naveo je da su sva istraživanja zasnivali na naučnim standardima i metodologiji.

- Nastojaćemo da promovišemo istinu i činjenice o ovom izveštaju.  Nalazi su usmereni ka pomirenju i istini prema svim narodima - kazao je Grajf.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je ovo jedan od najvažnijih dokumenata za Srpsku, te da na tim nesumnjivih autoriteta iz raznih oblasti širom sveta, nije bilo moguće uticati.

Naveo je da izveštaj ima preko hiljadu stranica i da se odnosi na različite aspekte dešavanja u i oko Srebrenice.

Dodik je istakao da „koliko je vidio" u izveštaju , navedeno je da je u Srebrenici stradalo najviše 3.500 Bošnjaka, te da je ubijeno preko 2.000 Srba.

Poručio je da je najvažniji zaključak iz ovog izveštaja da se na „na događaje u Srebrenici ne može primeniti termin genocid".

- Ova komisija to odbacuje jer smatra da nema elemenata po važećim kvalifikacijama i Rimskom sporazumu koji to tretira. Republika Srpska trajno odbacuje bilo kakvu kvalifikaciju te vrste. Ovde nije učinjen genocid i ne možete od nas očekivati da to priznamo - izjavio je Dodik.

Poručio je i da delovi iz izveštaja govore kako su neki svetski novinari bili plaćeni da vode savremeno ratovanje da se Srbi kvalifikuju kao negativci.

- Medijska satanizacija Srba je lažna i bila je u funkciji vođenja rata protiv Srba i kreiranja budućih država i teritorijalnih rešenja na području bivše Jugoslavije. Izveštaj nije lak i potvrđuje da je bilo stradanja. Mi to ne negiramo i ne omalovažamo ali ne odustajemo ni da se činenjice o stradanju Srba negiraju ili umanjuju - rekao je Dodik.

Poručio je da smo ovih dana svedoci produžene satanizacije Srba kroz presude u Hagu i sednice Saveta bezbednosti.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković je kazao  da je komisija radila bez uticaja institucija u RS ili „sa strane", te da su se obraćali i institucijama u FBiH, ali da većina njih nije dala nikakav odgovor ili su poručili da ne žele da učestvuju u njihovom radu.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je cilj izveštaja doći do istine, te da namera nije da se bilo oko uvredi, umanji patnja ili bol žrtava.

Izveštaj će uskoro biti postavljen na sajt Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločlina RS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a