AMERIKA SKEPTIČNA PO PITANJU IZVEŠTAJA SZO: " Utvrdićemo da li je istraga bila nezavisna i tehnički ispravna"

Tanjug

29. 03. 2021. u 21:24 >> 21:25

BELA kuća je danas saopštila da će niz američkih eksperata detaljno pregledati izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu korona virusa, a posebno će obratiti pažnju da li je istraga sprovedena nezavisno i tehnički prihvatljivo.

АМЕРИКА СКЕПТИЧНА ПО ПИТАЊУ ИЗВЕШТАЈА СЗО:  Утврдићемо да ли је истрага била независна и технички исправна

Foto: EPA

- Jasno smo najavili da ćemo se fokusirati da utvrdimo da li je istraga bila nezavisna i tehnički ispravna, a kada pregledamo u potpunosti izveštaj procenićemo koji će nam biti naredni koraci - izjavila je portparolka Bele kuće DŽen Pasaki, prenosi Rojters.

U zajedničkoj studiji SZO i Kine o poreklu kovida 19 navedeno je da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti, kao i da je propust u laboratoriji malo verovatan uzrok, preneo je ranije AP delove iz nacrta dokumenta u koji je imao uvid.

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti izmenjen pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, navodi Rojters.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a jedan zvaničnik SZO je krajem prošle nedelje izrazio očekivanje da će dokument biti spreman za objavljivanje u narednih nekoliko dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)