SKRAĆEN ŽIVOTNI VEK: Pandemija “ukrala” godinu

Tanjug

18. 02. 2021. u 18:52

PROSEČNI životni vek u SAD skraćen je za godinu dana tokom prve polovine 2020. godine, kada je pandemija korona virusa dovela do prvog talasa smrtnih slučajeva, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

СКРАЋЕН ЖИВОТНИ ВЕК: Пандемија “украла” годину

Los Anđeles / Foto Tanjug-AP

Najviše su pogođene manjine, pa je tako životni vek Afroamerikanaca skraćen za gotovo tri godine, a pripadnika hispano zajednice za skoro dve godine, pokazuju preliminarne procene Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koje je preneo Glas Amerike.

"To je ogroman pad. Morate da se vratite sve do Drugog svetskog rata, u četrdesete, da biste pronašli takav pad", rekao je Robert Anderson, koji je zadužen za statistiku u CDC-u.

Drugi zdravstveni eksperti ocenjuju da novi podaci o životnom veku pokazuju duboke posledice kovid-19, ne samo kada je reč o smrtnim slučajevima zbog zaraze, vec i zbog srčanih bolesti, raka i drugih bolesti.

"Ono što je neverovatno kada je reč o tim brojkama je što se one odnose samo na prvu polovinu godine. Očekujem da budu još gore", ističe doktorka Kirsten Bibins-Domingo, zdravstveni istraživač i dekan na Univerzitetu Kalifornije u San Francisku.

Ovo je prvi put da je CDC saopštio informacije o životnim veku zasnovane na ranim, delimičnim podacima.

Već se zna da je 2020. godina bila najsmrtonosnija u američkoj istoriji, sa više od tri miliona smrtnih slučajeva.

U prvoj polovini prošle godine, ukupni životni vek Amerikanaca bio je 77,8 godina, što je pad za godinu u odnosu na 78,8 iz 2019. godine.

Za muškarce prosek je bio 75,1 godinu, a za žene 80,5 godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)