POLITIČARI SE PROTIVE MIŠLJENJU STRUČNJAKA: Da li Italija pooštrava mere zbog novog soja virusa?

Tanjug

15. 02. 2021. u 11:39

U ITALIJI 221 osoba je preminula od zaraze kovidom 19, a malo više od 11 hiljada novozaraženih je otkriveno testiranjem u jednom danu, piše agencija Ansa.

ПОЛИТИЧАРИ СЕ ПРОТИВЕ МИШЉЕЊУ СТРУЧЊАКА: Да ли Италија пооштрава мере због новог соја вируса?

Foto: EPA

Od početka pandemije ukupno 93. 057 je žrtava korona virusa.

Poslednjih sedmica u Italiji se širi engleski soj viriusa, koji je već otkriven kod 18 do 20 odsto testiranih.

Direktor Visokog instituta za zdravstvo Silvijo Brusafero je na konferenciji za novinare upozorio da bi engleski soj mogao u narednih nekoliko sedmica postati dominantan, s obzirom na to da se veoma brzo širi.

Na osnovu tog podatka ministar za zdravstvo Roberto Speranca doneo je odluku da se ne otvore skijaški centri, koji su prema ranije važećoj odluci vlade trebali danas da prime prve goste.

Odluku oštro osuđuju političari, pre svega iz stranaka desnog centra kao “Liga”, i “Frateli di Italija”, ali i stranke Matea Rencija “Italija Viva”, čiji istaknuti član Etore Rosato u odluci da se skijaški centri ne otvore vidi “produžetak politike predhodne vlade”.

Ministar Speranza je ukazao da su slične odluke već na snazi u Francuskoj, Nemačkoj i Engleskoj, upravo zbog brzog širenja engleskog soja virusa.

Savetnik ministra za zdravstvo Valter Ričardi otišaao je i korak dalje, i izjavio da je neophodno uvesti karantin od nekoliko sedmica, na celoj teritoriji države da bi se predupredilo širenje engleskog soja virusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)