EKSPLOZIJU U BEJRUTU IZAZVALA RAKETA ILI BOMBA? Libanci prvi put kažu da je možda reč o napadu

Novosti online

petak, 07. 08. 2020. u 20:46

ЕКСПЛОЗИЈУ У БЕЈРУТУ ИЗАЗВАЛА РАКЕТА ИЛИ БОМБА? Либанци први пут кажу да је можда реч о нападу

Foto: AP

Inspektori su istražuju i na mogući spoljašnji uticaj na eksploziju u Bejrutu, kaže predsednik Mišel Aun.

U eksploziji u luci u sredu poginulo je najmanje 137 osoba i povređeno više od 5.000 ljudi, a Aun je dodao da je nesreću mogla da izazove raketa ili bomba, javljaju svetski mediji.

Vrhovni savet odbrane Libana proglasio je glavni grad Bejrut gradom pogođenim elementarnom katastrofom, nakon snažne eksplozije izazvane amonijakom u kojoj je poginulo više od 100 ljudi, a povređeno više od 4.000.

Aun je zatražio od francuskog predsednika Emanuela Macrona da im pošalje fotografije eksplozije iz vazduha, a najavio je da će pozvati još neke zemlje da pomognu u utvrđivanju da li je razlog tragedije bio ili je reč o “nekom spoljašnjem faktoru”.

Ovo je prvi zvanični navod da uzrok tragedije nije eksplozija amonijum nitrata koji nije skladišten uz mere opreza.

Šakota o trenutnoj atmosferi oko kluba: Kritika će uvek biti, treba izdržati još 60 utakmica

Vlasti su do sada odbacivale ideju mogućeg “spoljašnjeg” faktora.

 

Foto: AP

NEREDI POSLE EKSPLOZIJE

Libanske bezbednosne snage ispalile su suzavac na antivladine demonstrante u Bejrutu, koji su se okupili u četvrtak uveče, besni zbog rukovodstva zemlje nakon stravične eksplozije.

Libanski državni mediji preneli su da je nekoliko osoba povređeno tokom protesta, čiji učesnici su se okupili u blizini zgrade parlamenta.

Demonstranti su zapalili manji požari i kamenjem su gađali pripadnike bezbednosnih snaga, navodi novinska agencija NNA.

Šest godina niko nije slušao upozorenja o "plutajućoj bombi"

Foto: AP

Nakon stravične eksplozije u Bejrutu stanovnici Libana su besni. Zvaničnici su priznali da su pre tragedije stizala višestruka upozorenja. Na njih, očigledno, niko nije obraćao pažnju.

Prema zvaničnim infomacijama, uzrok eksplozije je amonijum nitrat, koji je nekada opisan kao "plutajuća bomba" i smešten u luku 2014. godine. Pre samo šest meseci upozoreno je da "pošiljka" nije pomerena i da bi ona mogla da "raznese ceo Bejrut".

Nepažnja vlade je možda odigrala glavnu ulogu u najgoroj eksploziji u istoriji Bejruta i podstakla novi gnev prema libanskim političarima. Zemlja je, inače, već u velikoj finansijskoj krizi, a polovina zemlje potonulo je u siromaštvo.

Foto: AP

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)