HAPŠENJE BEZ PRESEDANA: Deset karabinijera privedeno zbog brojnih krivičnih dela

Milica Ostojić, specijalni dopisnik iz Rima

22. 07. 2020. u 17:46

JEDNA istraga bez presedana u Italiji dovela je do rezultata da se prvi put sekvestrira čitava jedna kasarna karabinijera zbog krivičnog dela koje se pripisuje karabinijerima na dužnosti u njoj, u Pjaćenci, u Emilija Romanji, optuženih za promet droge, ilegalna hapšenja, iznuđivanja, sve do torture i na kraju pokušaja falsifikovanja dokaza kako bi bio optužen jedan nevin čovek.

ХАПШЕЊЕ БЕЗ ПРЕСЕДАНА: Десет карабинијера приведено због бројних кривичних дела

Foto: Depositphotos

Uhapšeno je 10 karabinijera nakon šok istrage koja je donela i definiciju "horor kasarna", a u istrazi se počevši od krivičnih dela počinjenih tokom meseci potpuno zatvorene Italije (lockdown) stiglo do 2017. godine i usledila je momentalna suspenzija onih koji su umešani u krivična dela.

Šef Tužilaštva iz Pjaćenze Gracia Pradela i sama je šokirana tim aktivnostima posebno onim počinjenim u vreme kada je čitava nacija bila zatvorena u kuću "teško mi je i da definišem te vojnike i njihovo kriminalno ponašanje".

Među 10 uhapšenih karabinijera neki su već u zatvoru, neki u kućnom pritvoru a neki sa obavezom o nenapupštanju staništa. Odredba se odnosi na njih ukupno 22 učesnika u tim kriminalmnim operacijama.

Reč je o istrazi bez presedana koju je sprovelo poslednjih meseci Tužilšatvo, a po dojavi jednog karabinijera koji je radio ranije u Pjaćenci, a sve je započelo preko istrage o prometu droge koja ju je odvela do karabinijera najvišeg ranga u toj kasarni (Pjaćenca Levante).

Dokle se išlo u krivičnim delima dokaz je da je jedan karabinijere, koristeći svoju uniformu kao zaštitu, vodio aktivnost nabavljanja i rasturanja droge u najcrnjim mesecima po zatvorene stanovnike Italije, u vreme najteže pandemije korona virusa, imao je svog rasturivača droge, čoveka od poverenja kojeg je potmagao u toj aktivnosti i za to dobijao ekonomsku korist, garantujući mu zaštitu. Rasturač droge mogao je sa njegovim sertifikatom o potrebi kretanja da otputuju u Milano kako bi nabavio veliku količinu droge.

"Za nas je to udarac u srce", kaže komandant provincije Pjaćenca Masimo Savo. Istovremeno je izdata naredba o "momentalnom suspendovanju sa posla i stupila je na snagu urgentna odluka o administrativnoj proceni za preduzimanje rigoroznih mera na teret počinioca krivičnih dela".

Milica Ostojić (Rim)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!