PLJUŠTE TUŽBE PROTIV TRAMPA: Univerziteti protiv odluke o zabrani za strane studente

Beta

13. 07. 2020. u 21:44

Oko 60 američkih univerziteta priključilo se tužbi protiv administracije predsednika SAD Donalda Trampa zbog odluke da se stranim studentima zbog korona virusa zabrani da ostanu u Americi ako su im predavanja samo onlajn.

ПЉУШТЕ ТУЖБЕ ПРОТИВ ТРАМПА: Универзитети против одлуке о забрани за стране студенте

Foto Tanjug-AP

Tužbu pred federalnim sudom u Bostonu su pokrenuli Univerzitet Harvard i Institut za tehnologiju Masačusetsa (MIT) i traže da se zaustavi primena ove odluke administracije, prenosi Glas Amerike.

Univerziteti su saopštili da su se oslanjali na uputstva federalne vlade koja su predviđala da zbog aktuelne situacije sa korona virusom predavanja za studente budu onlajn i da takvim predavanjima prisustvuju i strani studenti u SAD.

"Vanredna situacija i dalje traje, ali politika vlade se ođednom drastično promenila i uzrokovala velika previranja i štetu", navodi se u tužbi univerziteta.

U SAD je u generaciji 2018/19 studiralo oko 1,1 milion stranih studenata, prema podacima Stejt departmenta i Instituta za internacionalno obrazovanje, što čini oko 5,5 odsto ukupnog broja studenata u toj generaciji.

Trampova administracija je saopštila da će strani studenti koji od septembra predavanja budu pohađali samo onlajn morati da napuste SAD, dok istovremeno pritiska škole i univerzitete da od septembra obnove nastavu normalno.

Međutim, neki univerziteti, poput Harvarda, su već saopštili da će predavanja u jesenjem semestru biti onlajn.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta