HAMAS NAKON PREGOVORA U MOSKVI: Spremni smo da oslobodimo taoce, ali napadi Izraela to sprečavaju

Novosti online

27. 10. 2023. u 15:52

PALESTINSKI pokret Hamas spreman je da oslobodi sve zarobljene civile, ali intenzivno bombardovanje Sektora Gaze to ne dozvoljava – izvođenje talaca nemoguće je bez prekida izraelskih napada, rekao je za Sputnjik član upravnog odbora i šef Odeljenja za spoljne odnose Hamasa Musa Abu Marzuk.

ХАМАС НАКОН ПРЕГОВОРА У МОСКВИ: Спремни смо да ослободимо таоце, али напади Израела то спречавају

Foto Tanjug/AP

-Spremni smo da oslobodimo sve civile, ali smo im jasno rekli da uslovi na terenu to ne dozvoljavaju. U toku je intenzivno bombardovanje, masovna ubistva i razaranja. Govorimo o rušenju 250.000 stambenih jedinica, o ubistvu preko 7.000 ljudi, oko 3.000 dece. Oni bombarduju sve što stignu – i ljude i infrastrukturu. Kretanje je jednostavno nemoguće. Ne možemo da garantujemo da ćemo im spasiti živote, rekao je Abu Marzuk koji se nalazi u poseti Moskvi.

Kako je istakao, od prvog dana eskalacije pokret je govorio da ne želi da drži u zarobljeništvu civile, ali da su potrebni „odgovarajući uslovi kako bi se oslobodili i bezbedno vratili“. Međutim, dodaje, Izrael je „odbio da odgovori na taj humanitarni poziv i nastavio je sa bombardovanjem, usled čega je oko 50 talaca poginulo“.

Ranije je portparol brigade El Kasam (vojno krilo Hamasa) Abu Ubejda rekao da je, prema procenama pokreta, oko 50 izraelskih talaca poginulo prilikom izraelskog granatiranja Sektora Gaze.

Prema različitim procenama, u Sektor Gaze prebačeno je oko 200 do 250 talaca koji su zarobljeni na jugu Izraela 7. oktobra.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu