ONI ĆE PRVI UĆI U GAZU: IDF odredio koje će elitne brigade napasti Gazu

Novosti online

26. 10. 2023. u 17:00

TOTALNI izraelski napad na Gazu još nije počeo. Vojska je stigla povremeno se vrše upadi, ali i brojnom stanju izraelske vojske, tenkovima se ne govori.

ОНИ ЋЕ ПРВИ УЋИ У ГАЗУ: ИДФ одредио које ће елитне бригаде напасти Газу

Foto Tanjug/AP

Neformalne procene govore da je na granicama Gaze za sad 35 brigada što oklopnih i pešadijskih spremnih da u svakom trenutku upadnu u Gazu.

Glavni nosilac udara na gazu biće 188. oklopna brigada sa tenkovima Merkava Mk 4, a od pešadojskih jednica tu sve elitne izraelske vojske.

Prva elitna pešadijska brigada izraelske vojske, odnosno njen deo na koji se računa za urbane borbe u Gazi jeste pešadijska brigada Golani.

Ona je podeljena na dva dela. Glavnina snaga je i dalje na granici sa Libanom, dok je 51 bataljon preraspoređen na granici sa Gazom. Osim 51. bataljona tu je i 13. pešadijski bataljon.

Na granici sa Gazom nalazi se i 42 brigada “Nahal” čiji je komandant ubijen, zatim 44. puk “Duhovi” koji je do sada nebrojeno puta korišten u svim interevencijama u Gazid. Ou jednicu takođe opisuju kao specijaliste za urbani i tunleski rat.

Izraelski generalštab je takođe na gazu poslao još jednu jedinicu 84. brigada “Givati” koja ima tri bataljona: pešadijski bataljon 424. bataljon „Šaked” (badem), 432. pešadijski bataljon “Cabar” (Kaktus), 435- pešadijski bataljon “Rotem” (metla). U sasatav ove brigade uključena je i pešadijska četa „Tomer“ (Datil) sastavljena od pravoslavaca

Takođe od ostalih jednica pred Gazom je i izvđački bataljon 424. Sajeret giva’ati i Shualei šimshon“ (Samsonove lisice) od jurišne izviđačke čete “Palga Aleph”, Jurišne čete Palga Bet” i protivoklopna izviđačka četa „Palga Gimel“

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove