PREMIJER PUČISTA U NIGERU IMA JEDNU ŽELJU: Nada se skorašnjem sastanku sa svrgnutim predsednikom Mohamedom Bazumom

Đ.G.

04. 09. 2023. u 20:26

PREMIJER Nigera, kojeg su postavili pobunjenici, Ali Mahaman Lamin Zein, rekao je da se nada da će se uskoro sastati sa svrgnutim predsednikom Mohamedom Bazumom.

ПРЕМИЈЕР ПУЧИСТА У НИГЕРУ ИМА ЈЕДНУ ЖЕЉУ: Нада се скорашњем састанку са свргнутим председником Мохамедом Базумом

Tanjug

- Nadam se da ću uskoro imati sastanak sa bivšim predsednikom Mohamedom Bazumom - rekao je premijer kojeg su postavili pobunjenici u govoru koji je emitovan na Al Džazirinom Jutjub kanalu.

Vojska Nigera je krajem jula na nacionalnoj televiziji objavila smenu predsednika Mohameda Bazuma sa vlasti i formiranje „Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine“ (CNSP). Većina zapadnih lidera i regionalna organizacija Ekonomske zajednice zapadne Afrike (EKOVAS) osudili su puč.

Početkom avgusta, učesnici hitnog sastanka načelnika generalštabova Oružanih snaga zemalja EKOVAS, održanog u Abudži u Nigeriji, usvojili su plan u slučaju vojne intervencije u Nigeru.

Niger, bivša francuska kolonija, ostao je jedan od poslednjih zapadnih saveznika u Sahelu. Pored toga, zemlja ima bogate rezerve uranijuma, od kojih zavisi Francuska. Kako prenose francuski mediji, na ovu afričku zemlju otpada 15 do 17 odsto uranijuma koji se koristi za proizvodnju električne energije u Francuskoj, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: POVRATAK ASTRONAUTA - Završena je šestomesečna misija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije