TRAMP SE PREDAJE SUDU: Čeka ga novo hapšenje povodom optužbe za pokušaj lažiranja izbornih rezultata 2020. godine

A. V. V.

24. 08. 2023. u 17:18

PAŽNjA američke javnosti danas je ponovo usmerena ka sudu u Džordžiji gde se očekuje da će se bivši američki predsednik Donald Tramp predati povodom optužnice koja je protiv njega i još 18 ljudi podignuta za pokušaj lažiranja izbornih rezultata 2020. godine. Lider republikanaca je ranije najavio da će se sam predati i doći u Atlantu "kako bi ga okružna tužiteljka radikalne levice Fani Vilis uhapsila". Ovo je četvrti krivični postupak sa kojim se Tramp suočio u prethodnih pet meseci. Negirao je sve optužbe, uključujući optužbe za reketiranje i lažne izjave.

ТРАМП СЕ ПРЕДАЈЕ СУДУ: Чека га ново хапшење поводом оптужбе за покушај лажирања изборних резултата 2020. године

Tanjug

Bivšem predsedniku SAD u Atlanti je ranije određena kaucija od 200.000 dolara. Pre nego što je na društvenim mrežama najavio da će se predati u četvrtak, objavljen je sudski podnesak u kojem su navedeni uslovi njegovog ostanka na slobodi. Sporazum su potpisali okružni tužilac okruga Futog Fani Vilis i Trampovi branioci. Prema dokumentu, Tramp može ostati na slobodi do suđenja sve dok ne pokušava da preti svedocima ili ih zastrašuje.

- Okrivljeni neće preduzeti nikakve radnje da zastraši bilo koju osobu za koju mu je poznato da je ko-optuženi ili svedok u ovom slučaju ili da na drugi način ometa sprovođenje pravde. Ovde se uključuju i objave na društvenim mrežama kao i ponovne objave postova koje je drugi pojedinac napravio na ovim platformama - precizira se u sporazumu.

Tramp je ranije istakao da su sve optužnice koje su protiv njega podignute politički motivisane. Uprkos optužnici, ostao je pri stavu da su izbori 2020. pokradeni i da krađom glasova pobedio Džozef Bajden. Optužio je Vilisovu da vodi kampanju i prikuplja novac u "lovu na veštice", kao i da je u strogoj koordinaciji sa ministarstvom pravde "pokvarenog Džoa Bajdena". Ispred suda u Džordžiji postavljene su barikade, a angažovan je i veliki broj policijskih snaga.

Uoči privođenja, Si-En-En je juče objavio da je Tramp smenio svog glavnog advokata Drua Findlinga koji ga zastupa u državi Džordžiji. Zamenio ga je Stivenom Saduom, advokatom iz Atlante koji je na veb-sajtu opisan kao "specijalni savetnik za bele kragne i odbranu visokog profila". Izvor iz Trampovog okruženja je ukazao da Findling nije smenjen zbog lošeg zastupanja, a osoba koja je upućena u rad Sadua tvrdi da je on "najbolji advokat u Džordžiji".

Inače, Tramov bivši advokat i jedan od 18 optuženih za lažiranje izbornih rezultata Rudolf Đulijani ranije se predao u zatvoru u Džordžiji. Njemu je naloženo da plati kauciju od 150.000 dolara i da ne zastrašuje druge optužene ili svedoke u slučaju. Pre polaska, Đulijani je u Njujorku negirao navode iz optužnice i branio Trampa.

- Idem u Džordžiju i jako se dobro osećam, pošto znam da branim prava svih Amerikanaca. Ja govorim istinu, oni lažu - rekao je Đulijani, nekadašnji federalni tužilac i bivši gradonačelnik Njujorka.

U optužnici na 98 stranica podignutoj u Džordžiji, koja je obelodanjena prošle nedelje, Tramp i još 18 njegovih saradnika optuženi su za ukupno 41 krivično delo povezano sa pokušajima da se preokrene Trampov poraz na predsedničkim izborima 2020. godne.

Propustio debatu, otišao kod Karlsona

REBULIKANSKI predsednički kandidati suočili su stavove u prvoj debati u kampanji za izbore 2024. godine, u kojoj glavni favorit za nominaciju Donald Tramp nije učestvovao. Šest od osam kandidata se izjasnilo da bi podržalo bivšeg predsednika kao republikanskog kandidata za Belu kuću 2024. godine, čak i u slučaju da bude osuđen za neko krivično delo. Tramp je ranije rekao da će preskočiti debatu uz reči "javnost zna ko sam ja", ali je dao intervju novinaru Takeru Karlsonu, koji je gledalo oko 74 miliona korisnika platforme "Iks".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DANAS IZGLEDA ZORAN VANEV: Od Južne pruge do Švice (FOTO)