ZA KRŠENJE ZAKONA KAZNA 50 MILIONA EVRA : Nemačka ima najstroži propis o društvenim mrežama

I. Stanojević

08. 05. 2023. u 15:25

NEMAČKA, koja je 2017. godine usvojila najstroži zakon o društvenim mrežama, do danas se suočava sa kontroverzama oko tog propisa. Najvažniji cilj zakona o poboljšanoj primeni prava na društvenim mrežama (NecDG) je borba protiv huškanja, jezika mržnje i lažnih vesti. U praksi se zakon odnosi pre svega na "Fejsbuk", "Tviter" i "Jutjub", a ne primenjuje se na elektronsku poštu, poslovne društvene mreže, stručne portale, prodajne platforme, platforme za igre i servise za razmenu poruka.

ЗА КРШЕЊЕ ЗАКОНА КАЗНА 50 МИЛИОНА ЕВРА : Немачка има најстрожи пропис о друштвеним мрежама

Foto Shutterstock

U slučaju da ne primenjuju zakon, društvenim mrežama prete visoke novčane kazne koje mogu da iznose i do 50 miliona evra. Vlasnici, odnosno uprave društvenih mreža, "dužni su da uklone ili blokiraju protivzakonite sadržaje u roku od 24 sata po prijemu žalbe.

Ukoliko se radi o kompleksnijem slučaju, o brisanju se odlučuje u roku od sedam dana, a tmo gde "treba uzeti u obzir i moguće opravdanje" i taj rok se može prekoračiti. To se odnosi na slučajeve u kojima "korisnik treba da se izjasni, jer pravna ocena kažnjivih sadržaja zavisi i od konteksta".

Izmenama zakona, koje su stupile na snagu prošlog juna, ojačana su prava korisnika, pa sada mogu da preduzmu efikasnije mere protiv odluka provajdera društvenih mreža, ako postoje različiti stavovi u vezi sa brisanjem ili zadržavanjem postova. Oni koji su pogođeni uvredama ili pretnjama, mogu lakše da ostvare svoje pravo na informisanje na društvenim mrežama.

Da bi se povećala transparentnost društvenih mreža, precizirane su i njihove obaveze. Tekstovi, naime, treba da daju informacije o promenama, u poređenju sa prethodnim napisima, da bi se sagledala celina. Zakon sadrži i nove obaveze, vezane za usaglašenost sa propisima za zaštitu od nelegalnog sadržaja na uslugama platforme za deljenje videa. Za razliku od originalnog zakona, dorađeni zahteva uvođenje obaveza usaglašenosti za male provajdere platformi za deljenje videa specifične za temu.

Žalbe na pojedine tekstove, ili njihove autore na društvenim mrežama, mogu da šalju svi građani. Ministarstvo pravde je, međutim, donelo prateću odluku, koja je u javnosti ocenjena kao atak na slobodu izražavanja. Reč je o formiranju takozvane Operativne grupe za internet, čiji je zadatak da "češlja" društvene mreže i javlja im koje i čije postove treba da brišu.

Grupu čine predstavnici različitih medija i fondacija bliskih vladajućoj garnituri. Zato je veliki broj opozicionih političara i kritičara vlade izrazio bojazan da će zakon poslužiti aktuelnoj vlasti i kao alatka za borbu protiv političkih protivnika. Tokom 2017. su blokirani nalozi pojedinih kritičara vlasti koji nisu nikoga vređali ni huškali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna