ZELENSKI O RAZVOJU SARADNJE SA AFRIKOM: "Ukrajina je garant prehrambene bezbednosti u svetu"

Đ.G.

02. 05. 2023. u 18:47

VLADIMIR Zelenski smatra da je Ukrajina „garant prehrambene bezbednosti“ u svetu. Zelenski je u utorak na svojoj Tviter stranici najavio razgovor sa predsednikom Komorskih ostrva Azalijem Asumanijem, gde je saopštio ovaj status Ukrajine.

ЗЕЛЕНСКИ О РАЗВОЈУ САРАДЊЕ СА АФРИКОМ: Украјина је гарант прехрамбене безбедности у свету

Foto AP

- On je istakao da je Ukrajina zainteresovana za razvoj saradnje sa Afrikom i da je sa svoje strane spremna da ostane garant bezbednosti hrane u svetu - naveo je Zelenski u poruci na društvenoj mreži.

Pored toga, Zelenski je zahvalio Asumaniju na podršci Ukrajini na međunarodnim platformama.

Ugovor o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Za koordinaciju kretanja brodova zadužen je zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Dogovor je deo paketnog sporazuma koji, između ostalog, predviđa deblokadu ruskog izvoza hrane i đubriva, Moskva je istakla da je to upravo ono što nije sprovedeno. Istovremeno, usledila su uveravanja iz UN da će ograničenja biti ukinuta.

Rusija je više puta istakla da se većina žitarica iz Ukrajine, koje su trebale da budu poslate u siromašne zemlje u sklopu sporazuma, šalju u EU. Kako je na sastanku rekao Vasilij Nebenzja , stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN, najsiromašnije zemlje su dobile oko 3% isporuka u okviru „proizvodnog posla“, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne - Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu