RAT U UKRAJINI: Vagnerovci napreduju u Bahmutu, na meti i general TO; Ruska vojska oborila tri ukrajinska aviona (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

02. 05. 2023. u 07:20 >> 02:13

RAT u Ukrajini – dan 433. Ruska avijacija izvela je napad na osam uporišta ukrajinskih snaga u području Krasnog Limana. Kod Soledara pogođena je baza ukrajinskih snaga za specijalne operacije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци напредују у Бахмуту, на мети и генерал ТО; Руска војска оборила три украјинска авиона (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Eksplozije i u Kijevu

Šahidi su već u ukrajinskoj prestonici. Sirene za vazdušne napade se oglašavaju u gradu i regionu.

 

Uzbuna i eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti Ukrajine odjeknule su eksplozije, javio je ukrajinski portal „Strana“.

Portal nije naveo nikakve druge detalje.

 

Blinken: Ukrajinska kontaofanziva u narednim nedeljama

Ukrajina bi mogla da počne kontraofanzivu narednih nedelja, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken u intervjuu za televiziju „Foks njuz“.

FOTO: AP/Tanjug

-Znamo da Ukrajinci spremaju kontraofanzivu u narednim nedeljama. Da vidimo šta će se desiti. Uspeh Ukrajine na bojnom polju je najbolji i verovatno najbrži put do pregovora koji će dovesti do pravednog i održivog mira, rekao je Blinken.

 

Policija na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru

Kijevska policija proverava dokumente ljudima koji dolaze u Kijevsko-pečersku lavru.

Na ulazu u manastir stoji policajac koji proverava lične karte ljudima koji prolaze na teritoriju manastira.

Od dece i adolescenata ne traže se dokumenta, ali im je dozvoljen ulazak sa odraslima.

 

 

 

Vanredno stanje i opšta mobilizacija

U Ukrajini su vanredno stanje i opšta mobilizacija produženi za još tri meseca. Generalno, oni su produženi do 18. avgusta. Za ove dve odluke danas je glasala Vrhovna rada Ukrajine.

 

GŠ VSU: Rusi i dalje napadaju

Generalštab vojske ukrajine saošpštio je da ruske snage fokusiraju svoje napade ka Limanu, Bahmutu, Adijivji i Marinki u Donjeckoj oblasti.

Prema izveštaju Generalštaba, ukrajinska vojska odbila je danas više od 20 ruskih napada u tim pravcima.

Foto Tanjug/AP

 

Najžešće borbe vode se kod Bahmuta i Marinke, ali ukrajinska vojska drži svoje pozicije, dodali su iz generalštaba.

 

Vagnerovci napreduju u Bahmutu

Odredi PMC "Vagner" napredovali su do 160 m u različitim pravcima u Bahmutu,kazao je osnovač "Vagnera" Jevgenij Prigožin.

Danas su jedinice PMC „Vagner“ napredovale u Bahmutu do 160 metara u raznim pravcima.

Pod kontrolom neprijatelja nešto više od 2,7 kvadratnih kilometara. Ispražnjeno je 53.000 kvadratnih metara (po danu).

Foto: Profimedia/Ilustracija/Javno vlasništvo

Naši gubici su 103 osobe. Trebalo je da ih bude višestruko manje da nije bilo više granata.

Prigožin: U blizini Bahmuta navodno je uništen komandant Teritorijalnih odbrambenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, general Tancura (VIDEO)

-Danas u 13:25 artiljerijske jedinice PMC „Vagner“ uništile su oklopni automobil, u kojem se, kako se pretpostavlja, nalazio komandant snaga teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine Igor Ivanovič Tancjura, koji je krenuo ka Bahmutu. Trenutno razjašnjavamo informacije i preciziraćemo ih kasnije, rekao je Jevgenij Prigožin.

On je pojasnio da je prema dostupnim podacima general Oružanih snaga Ukrajine išao u grad zajedno sa ukrajinskim rezervistima iz grada Časov Jar.

Portparol VSU negira da je stradao general Tancjura.

 

Patrušev tvrdi: Amerika želi raspad Rusije

Niz američkih fondova je po nalogu Stejt departmenta i Pentagona za američku elitu napisalo „vodič za raspad Rusije“, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Shutterstock/Ilustracija


Danska šalje Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od oko 250 miliona dolara

Vlasti u Danskoj su donele odluku da Ukrajini pošalju oko 250 miliona dolara za vojnu pomoć, saopštila je agencija Rojters pozivajući se na vršioca dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Polsena.

Foto Tanjug/AP

Kijevu će biti isporučena vozila, oprema, sredstva protivvazduhoplovne odbrane i municija.

Danska vlada je u martu formirala fond za pomoć Ukrajini u vrednosti od oko milijardu dolara, od kojih 776 miliona dolara je predvidela za vojnu pomoć, 172 miliona dolara za pomoć civilima i 75 miliona dolara za obnavljanje Ukrajine.

 

 

Atentat na zaamenik načelnika policije u Zaporožju

Zamenik načelnika Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova za Zaporošku oblast povređen je u eksploziji u Melitopolju, saopštio je Istražni komitet Rusije.

U saopštenju se dodaje da je pokrenut krivični postupak.

Napominje se da je eksplozivna naprava postavljena u blizini stambene zgrade, a aktivirana je kada je policajac otvorio kapiju na putu za posao.

Povređeni policajac je hospitalizovan.

Kasnije je Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila da je privela tri diverzanta umešanih u napad. Kako se ističe u saopštenju FSB, u skrovištu diverzanata pronađene su i zaplenjene komponente za proizvodnju improvizovanih eksplozivnih naprava, automatskog oružja, panciri i uniforma Oružanih snaga Ukrajine.

 

 

 

Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Oborena su tri ukrajinska aviona: dva MiG-29 i Su-25;

- Vazdušno-desantne snage paralisale su ukrajinske jedinice na bokovima ruske pešadije u Artjomovsku;
- Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Kupjanska iznosili su 60 ljudi, uništeno je skladište municije;
- Oružane snage Rusije su likvidirale oko 65 vojnika i uništile dve haubice Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
- Oružane snage Rusije nanele izvele su napade na položaje ukrajinskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u području Časovog Jara, Bogdanovkaei Grigorovke u DNR.

Komandant oružanih snaga Ukrajine stigao u Bahmut

Komandant Oružanih snaga Ukrajine (AFU) Aleksandar Sirski stigao je u Bahmut (Artjomovsk). On je tokom posete izrazio nadu da će Ukrajina zadržati Bahmuta.

- Došao sam kod naših vojnika koji su obavljali borbene zadatke u pravcu Bahmuta. Zajedno sa komandantima doneli smo niz neophodnih odluka u cilju obezbeđivanja efikasne odbrane - napisao je Aleksandar Sirski na svom telegram kanalu.

On je izrazio uverenost da će odbraniti Artjomovsk, uprkos teškim gubicima Oružanih snaga Ukrajine u gradu.

Nemačka ne bi da Ukrajini koristi njihovo oružje

Nemačka će pratiti da Ukrajina ne koristi nemačko oružje koje joj je isporučeno za napade na rusku teritoriju, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na sastanku sa stanovnicima grada Bendorfa.

- I tako će biti i ubuduće... Za nas je veoma važno da se oružje koje isporučujemo i kojim Ukrajina može da se brani ne koristi za napad na rusku teritoriju - rekao je Šolc, govoreći o vojnoj pomoći Ukrajini.

On je naglasio da Nemačka nikada ne preduzima „jednostrane korake“, već uvek deluje u „dogovoru sa partnerima“. Kancelar je napomenuo i da politika Berlina uključuje, ne samo podršku Kijevu, već i sprečavanje eskalacije sukoba između Rusije i zemalja NATO-a.

"Jug" uništio položaje kod Avdejevke

Raketna jedinica grupe „Jug“ izvela je napad na privremene baze 24. posebne mehanizovane brigade, kao i Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledar-Bahmut, saopštio je portparol grupe Vadim Astafjev.

Prema njegovim rečima, kao rezultat protivbaterijske borbe, kod Avdejevke uništeni su vatreni položaji artiljerijskih vodova Oružanih snaga Ukrajine i minobacačke posade. Poginulo je oko deset ukrajinskih vojnika.

Ruska avijacija pogodila je osam uporišta ukrajinskih vojnika

Avijacija ruske grupe „Centar“ nanela je udare na osam uporišta ukrajinskih trupa na pravcu Krasno-Limanski, izjavio je šef pres-centra grupe Aleksandar Savčuk.

- Na Krasno-Limanskom pravcu, jedinice grupacije trupa „Centar“ nanele su vatrenu štetu na oko 170 ciljeva, od čega više od 120 u oblastima koncentrisane vatrene i ljudstva neprijatelja. Operativno-taktička avijacija napala je osam uporišta - rekao je on.

 


Sistemi PVO su zauzvrat uništili rakete tipa HIMARS i ukrajinski dron.

Pored toga, u sektoru Torski i u rejonu Šumarije Serebrjanski, izviđanjem grupe trupa „Centar“ otkriveni su položaji 81. aeromobilne brigade i 58. motorizovane pešadijske brigade ukrajinske armije.

- Usled vatrenog oštećenja artiljerije, jurišnih aviona, neprijatelj je pretrpeo gubitke u ljudstvu - dodao je Savčuk.

Ministarstvo odbrane objavilo je snimak obuke kamikaza operatera dronova

Budući operateri dronova kamikaza obučavaju se da koriste helikoptere na neprijateljskim oklopnim vozilima u poleđini ​​​​​​​​

U osoblju odeljenja - proučavanje materijalno-tehničkog dela aviona, tehnike bezbednog rada sa napetom municijom, obuka upravljanja bespilotnim letelicama u naočarima virtuelne realnosti i izrada metoda njihovog korišćenja za uništavanje neprijateljskog osoblja i oklopnih vozila.

 


- Odlika obuke je izučavanje specijalnih kvadrokoptera, takozvanih „FPV-dronova“, čija je brzina višestruko veća od konvencionalnih kvadrokoptera, a upravljanje se vrši od prvog lica u specijalnim video naočarima pomoću kontrolna tabla.Ovakvi kvadrokopteri su sposobni da nose raznu municiju, pogađajući ciljeve na udaljenosti od nekoliko kilometara - saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je napomenulo da se pre početka praktičnog dela obuke piloti obučavaju za upravljanje dronovima na virtuelnim simulatorima.

Dve osobe su poginule nakon granatiranja Tokmaka od strane Oružanih snaga Ukrajine

Dva civila su poginula, a jedan je povređen u gradu Tokmak, Zaporoška oblast, od posledica tri raketna napada ukrajinskih trupa, verovatno iz HIMARS MLRS 1. maja uveče, saopštile su hitne službe regiona.

Tokmok je 1. maja pretrpeo tri raketna napada za 20 minuta. U 19.43 militanti Oružanih snaga Ukrajine ispalili su tri rakete na Tokmok. Dva su oborena PVO sistemom, jedan je pogodio kafić Laguna. U 19.52 ponovo su tri rakete pogodile grad. Jedan je oboren, dvojica su pogodila železničku stanicu. U 20.04, tokom trećeg udara, jedna od dve rakete koje su ispalili militanti pogodila je stambeni privatni sektor, saopštile su službe.

- Usled granatiranja su oštećene četiri kuće, dva civila su poginula, jedan je ranjen. Pogođeni su i medicinari koji su stigli na lice mesta - rečeno je novinarima.

Ukrajinske trupe za tri sata granatirale četiri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku, Petrivske, Mihajlovku i Jakovlevku za 3 sata i 15 minuta, ispalile sedam granata kalibra "NATO" kalibra 155 mm i osam granata kalibra 152 mm, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja. U vezi sa izveštajima o ratnim zločinima Ukrajine ( JCCC).

- Zabeležena je vatra iz AFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu... 02.30 – naselje Novoukrainka – naselje Petrivske: ispaljene su 4 granate kalibra 155 milimetara - navodi se u telegramu predstavništva.

Napominje se da su u 03.30 na Mihajlovku ispaljene tri granate kalibra 152 mm. U 04.30 na Jakovlevku je ispaljeno pet granata istog kalibra.

Ukrajinske trupe su u 05.45 granatirale Gorlovku sa tri „NATO“ granate.

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA - Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama