NAJSTARIJE NOVINE NA SVETU PRESTAJU DA SE ŠTAMPAJU: "Viner cajtung" samo bez papira

I. Stanojević

03. 05. 2023. u 07:00

NOVINE živ(otar)e svoju duboku starost, ali je uoči prvomajskih praznika, makar simbolično, štampanim medijima odzvonilo. Tužnu najavu današnjeg dana slobode novinarstva, ispisao je kraj bečkog "Viner cajtunga", najstarijeg lista na planeti, koji je, posle 320 godina, ugašen na papiru. Ostao je u virtuelnom svetu, a godišnje će se štampati simboličnih deset izdanja.

НАЈСТАРИЈЕ НОВИНЕ НА СВЕТУ ПРЕСТАЈУ ДА СЕ ШТАМПАЈУ: Винер цајтунг само без папира

Foto: AP

Nacionalni savet bečke skupštine, označio je kraj dnevnih novina, čiji je prvi broj odštampan 1703. godine. Od 162 glasača, 88 je glasalo za vladin predlog zakona, a 72 protiv. Glasanje u drugom parlamentarnom domu, kako se očekuje, potvrdiće ovu odluku. Uzalud su pristalice "Viner cajtunga" protestovale uoči glasanja, ispred kancelarije saveznog kancelara, tražeći da se stopira procedura zatvaranja lista. Urednici i simpatizeri novina optužili su vlast da se nije dovoljno potrudila da pronađe čitalačku publiku.

Pre glasanja vodila se emotivna debata o vladinim planovima medijske politike. Lideri opozicije su govorili o "crnom danu" za Austriju kao kulturnu naciju i optužili vladu da je "grobar" za "Viner cajtung". Dok je vlada branila rezolucije koje su neophodne za dovođenje medija u digitalno doba, pristalice štampanih izdanja isticale su da "je to što se novine likvidiraju sramota u pogledu medijske i kulturne politike". Vlada bi trebalo da dobro razmisli pre nego što uđe u istoriju kao "grobar" "Viner cajtunga", poručivali su, ali bez odjeka.

Država plaća za onlajn

ZAKON za "Viner cajtung" predviđa da država finansira troškove onlajn medija i novinarske obuke u saradnji sa medijima kao što su "Klajn cajtung" i "Dosije". Godišnje treba da obezbedi 7,5 miliona evra, plus šest za "Medija hab", obuku novinara i pomoć pri pokretanju sajta. Tri miliona za platformu za objavljivanje daće savezna kasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni