PRVI UNIŠTEN LEOPARD-2: Nemački tenk žrtva čeonog sudara sa drugim tenkom?

P. Z. S. /eurasiantimes.com

18. 04. 2023. u 17:00

OBEĆAVAJUĆI rezultati sa terena za obuku u Poljskoj, gde ukrajinska tenkovska posada trenira na glavnim borbenim tenkovima leopard-2 (MBT), nedavno su bili u senci „manje nesreće“ u kojoj su učestvovali poljski tenkovi leopard-2A4 koji su odvalili kupolu tenk.

ПРВИ УНИШТЕН ЛЕОПАРД-2: Немачки тенк жртва чеоног судара са другим тенком?

Foto Tanjug/AP


Bivši oficir poljske vojske Pjotr Pavelka je na svom Jutjub kanalu tvrdio da je ukrajinska vojska, obučena u Poljskoj da upravlja tenkovima Leopard 2, bila umešana u manju nesreću. Kupola leopard MBT-a je otkinuta usled sudara sa drugim tenkom.

Prema Pavelki, to se najverovatnije dogodilo na sledeći način: jedan tenk se sudario sa drugim, zabio mu oklop i udario u kupolu, jednostavno istrgnuvši kupolu iz MBT-a.

Pavelka je služio poljsku vojsku 15 godina do penzionisanja 2022. On je rezervni oficir sa činom poručnika. Iako su njegove tvrdnje izazvale veliku diskusiju o incidentu na društvenim mrežama, iz Varšave ili Kijeva nije bilo vesti.

Da bi potkrepio svoje tvrdnje, Pavelka je u svoj video priložio nekoliko fotografija navodne nesreće leopard-2A4. Na jednoj od fotografija, kupola tenka leopard-2A4 se vidi odvojena od naramenice, dok se na drugim slikama vidi prednji deo trupa tenka sa debelim slojem blata, a možda čak i tragovima.

Drugi niz tvrdnji na društvenim mrežama sugeriše da se Leopard 2A4 koji je predat Oružanim snagama Ukrajine tokom obuke u Poljskoj neuspešno spustio sa brda, zabio top u zemlju i otkinuo kupolu. Autentičnost nijednog od tvrdnji nije mogla da se proveri nezavisno.

Oficir poljske vojske Pjotr Pavelka, koji je to izneo u svom video snimku na Jutjubu, primetio je: „Što se tiče takve nesreće, pa, da budem iskren, još uvek se ne sećam da sam negde video tako nesposobnu vožnju. Slike su se ubrzo pojavile na društvenim mrežama.

Poljska je isporučila prvu seriju tenkova leopard-2A4 u Kijev 24. februara ove godine, a isporuke od drugih partnera trebalo bi da se nastave u narednim nedeljama. Leopard 2A4 tenkovi iz 1985. godine su neki od najstarijih tenkova koji su trenutno u upotrebi.

Poljska je bila na čelu inspirativne akcije NATO-a da Ukrajini obezbedi moderne MBT. Od februara obučava ukrajinsku tenkovsku posadu da upravlja tenkovima na svojim poligonima.

Rekordno vreme u kojem kijevske tenkovske posade završavaju obuku navelo je vojne komentatore da to nazovu „kraš kursom“ u upravljanju tenkovima.


EFIKASNOST TENKOVA LEOPARD-2A4 NA SKENERU?

Sa karakteristikama koje uključuju automatski sistem za suzbijanje požara i eksplozija, potpuno digitalni sistem za kontrolu vatre sposoban da koristi nove tipove municije i nadograđena kupola sa ravnim oklopom od titanijuma/volframa, nemački leopard-2A4 je najčešća varijanta tenka leopard-2.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Međutim, snaga njegovog oklopa u savremenoj borbi došla je u centar pažnje. Ovo je neophodno jer je sposobnost tenka da preživi bitku uglavnom određena njegovim oklopom.

U to vreme, veteran indijske vojske i vojni ekspert pukovnik JS Sodhi (u ponovljenom) je objasnio: „Budući da su proizvod iz doba hladnog rata, leopard MBT nije trebalo da se susreće sa IED-ovima, ATGM-ovima i samoubilačkim dronomovima. 2A4 zadržava stariju kutijastu konfiguraciju kupole, koja nudi manju zaštitu od modernih protivtenkovskih projektila.

-Njegova oklopna zaštita se sastoji od oklopnog bloka od 420 mm, okvira sa šarkama od lake legure debljine 240 mm i 80 mm debelih listova valjanog homogenog oklopa. Ovo izlaže kupolu kao slabu tačku. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto ovi tenkovi imaju dobru vatrenu moć, ali nemaju adekvatnu oklopnu zaštitu.

Ovo zapažanje, koje je podržalo nekoliko drugih vojnih analitičara širom sveta, dovelo je u pitanje ranjivost kupole tenka leopard-2A4. Međutim, bez upotrebe bilo kakvog mogućeg ATGM-a, kupola je i dalje navodno polomljena pukim sudarom.

Ukrajina od svojih saveznika dobija nekoliko varijanti tenkova nemačkog porekla leopard-2. Nemačka je, na primer, Ukrajini već isporučila seriju od 18 tenkova leopard-2, dok su drugi saveznici u NATO-u, uključujući Kanadu, u procesu isporuke.

Uoči potencijalne prolećne ofanzive, očekuje se da će isporuke tenkova značajno ojačati borbene sposobnosti Kijeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri