KIJEV FORMIRA BRIGADE DOBROVOLJACA - "GARDE ZA NAPAD": Zapad uslovljava Ukrajinu da na frontu pokaže uspeh

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

15. 02. 2023. u 06:45

USLOV da dobije novu vojnu pomoć od Vašingtona je da ukrajinska vojska napravi neki vidan uspeh na istočnom frontu. O tome pišu i američki ugledni listovi.

КИЈЕВ ФОРМИРА БРИГАДЕ ДОБРОВОЉАЦА - ГАРДЕ ЗА НАПАД: Запад условљава Украјину да на фронту покаже успех

Foto: Printskrin

Zbog toga vojni vrh u Kijevu nastoji da stvori "udarnu pesnicu" kojom bi oslobodio svoje, skoro opkoljene, snage u Donbasu i krenuo u kontranapad. Ukrajinska vojska planira da do 1. aprila formira od dobrovoljaca osam jurišnih brigada "Garde za napad" čiji je cilj oslobođenje istočnih delova zemlje.

Osnovu tih jedinica treba da čine pripadnici nacionalističkih bataljona među kojima su i oni koji su razmenjeni posle zarobljavanja u čeličani "Azovstalj" u Marijupolju kao i veterani koji su ratovali od 2014. godine. Primaju se muškarci od 18 do 60 godina.

Jurišne brigade će biti u sastavu Nacionalne garde, policije i graničarskih jedinica.

Već sami nazivi jedinica "Čelična granica", "Granica" i "Uragan" govore da organizatori veruju u to da će sakupiti veliki broj fanatika.

Moskovski vojni ekspert doktor vojnih nauka Konstantin Sivkov smatra da se više radi o propagandi, nego što će od tih brigada biti zaista koristi. Sivkov je specijalista za rakete i artiljeriju pa kaže da Ukrajina nema dovoljno vojne tehnike i oružja da bi novoformirane brigade zaista bile opasne.

- Tih osam brigada koje nameravaju da koriste u prolećnoj kontraofanzivi trebale bi ukupno da imaju od 24.000 do 40.000 ljudi. Ali, za savremeni rat nemaju dovoljno ni tenkova, a ni druge tehnike. Osam brigada bi morali imati najmanje od 300 do 400 tenkova.

Ilustracija V. N.

Do 1. aprila oni mogu da dobiju maksimalno dva bataljona tenkova, a to je oko 50 komada.

Za moćan kontranapad ukrajinske jedinice bi morale da imaju jaku podršku iz vazduha.

Obećani zapadni tenkovi ne mogu da promene situaciju na frontu, jer ruska vojska ima prednost, ne samo u artiljeriji i raketama, nego i u tenkovima i podršci iz vazduha - kategoričan je Sivkov. On kaže da su tenkovi "leopard-1" iz šezdesetih godina prošlog veka pa su inferiorni u borbi sa onima koje imaju ruske jedinice. I Sivkov tvrdi da, ako zapadni avioni budu poletali u napad iz susednih zemalja, ruska vojska će ih raketama gađati.

Sa fronta u Donbasu i dalje stižu sasvim suprotne informacije iz Kijeva i Moskve. Rusi tvrde da polako napreduju na celoj dužini fronta i da imaju minimalan broj žrtava, jer njihova vojska kreće tek kad artiljerija i avijacija unište protivničke položaje. Na drugoj strani, u Kijevu kažu kako su uništili celu brigadu ruske morske pešadije kod Bahmuta, kako zovu Artjomovsk. Nesporno je da je taj grad sada ruska vojska opkolila sa svih strana i artiljerija i avijacija u talasima gađa ukrajinske položaje. Zapadni mediji pišu da ukrajinskoj vojsci ponestaju artiljerijske granate i pešadijska municija. Cilj ruske vojske je da dođe iza leđa braniocima Slavjanska, Kramatorska i Avdejevke, jer su njihovi rovovi i utvrđenja okrenuti ka istoku.

RUSKI BRODOVI S ATOMIMA

Norveška obaveštajna služba saopštila je da su ruski brodovi iz sastava Severne flote posle 30 godina isplovili na more naoružani atomskim oružjem. U izveštaju norveške obaveštajne službe se kaže da su u sovjetsko vreme brodovi Severne flote "regularno izlazili u more sa taktičkim atomskim oružjem" posle završetka hladnog rata to se nije događalo. Osim na brodovima Rusi, inače, imaju atomsko oružje i na podmornicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)