BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Ruske trupe će napredovati u „većini sektora“ u Ukrajini

P. Z. S. / ukdefencejournal.org.uk

14. 02. 2023. u 21:29

PREMA rečima britanskih obaveštajnih zvaničnika u utorak, Vladimir Putin je izdao direktive ruskim vojnim snagama da napreduju u većini sektora u Ukrajini.

БРИТАНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ТВРДЕ: Руске трупе ће напредовати у „већини сектора“ у Украјини

Foto Tanjug/AP


Međutim, ovi napori tek treba da dovedu do definitivnog napretka.

Zvaničnici navode da je Vagner grupa, Putinova navodna „privatna vojska“, postigla ograničen napredak u blizini Bahmuta, grada koji se nalazi u istočnom regionu Donbasa gde su trenutno u toku neka od najintenzivnijih neprijateljstava.

-U poslednja tri dana, snage Vagnerove grupe su gotovo sigurno ostvarile dalje male uspehe oko severne periferije spornog grada Bahmuta u Donbasu, uključujući i selo Krasna Gora. Međutim, organizovana ukrajinska odbrana se nastavlja u toj oblasti. Taktičko rusko napredovanje južno od grada verovatno je malo napredovalo.

Na severu, u sektoru Kremna-Svatovo u Luganskoj oblasti, ruske snage preduzimaju stalne ofanzivne napore, iako je svaki lokalni napad i dalje suviše malih razmera da bi se postigao značajan prodor. Rusija verovatno ima za cilj da preokrene neke od uspeha koje su ukrajinske snage ostvarile tokom septembra-novembra 2022: postoji realna mogućnost da je njihov neposredni cilj napredovanje na zapad do reke Žerberec.

Sve u svemu, trenutna operativna slika sugeriše da se ruskim snagama daju naređenja da napreduju u većini sektora, ali da nisu prikupile dovoljnu ofanzivnu borbenu moć ni na jednom pravcu da bi postigle odlučujući efekat.

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)