NA KORAK OD KATASTROFE: Nemačka poslanica o prelasku crvenih linija i slanju tenkova Kijevu

P. Z. S. / ria.ru

14. 02. 2023. u 20:30

Odluka o napuštanju starih tabua o isporuci ofanzivne opreme NATO-a Ukrajini mogla bi da se pretvori u opasnu eskalaciju između Zapada i Rusije, izjavila je poslanica Bundestaga iz Levice Sevim Dagdelen u intervjuu za Global Tajmes.

НА КОРАК ОД КАТАСТРОФЕ: Немачка посланица о преласку црвених линија и слању тенкова Кијеву

FOTO: AP/Tanjug


Ranije je nemački kancelar Olaf Šolc rekao da Berlin ne planira da prebaci tenkove u Ukrajinu kako bi izbegao eskalaciju konfrontacije sa Rusijom, ali je kasnije Nemačka najavila isporuku 14 tenkova Leopard 2.

-Slanje teških borbenih tenkova, koje je savezni kancelar Olaf Šolc ranije smatrao ’crvenom linijom‘, predstavlja još jedno kršenje tabua i veoma opasna eskalacija, rekla je Dagdelen.

Prema rečima političarke, ova odluka je Nemačku približila tome da postane strana u sukobu u Ukrajini. Ona strahuje da bi zbog pritiska Sjedinjenih Država u budućnosti Berlin mogao biti na ivici vojnog sukoba sa Moskvom.

-Da bismo sprečili da sukob eskalira u Treći svetski rat i nuklearni armagedon, moramo napustiti vojnu logiku eskalacije i pronaći diplomatski izlaz iz krize, podelila je Dagdelen svoje mišljenje.

Poslanica je pozvao po svaku cenu da se izbegne dalje pogoršanje situacije kako bi se sprečila direktna konfrontacija NATO-a i Rusije. Ona je takođe skrenula pažnju na činjenicu da se tri od četiri Nemca plaše rata u Evropi i da su za mirovne pregovore.

BONUS VIDEO - TENKOVSKI MANEVRI U LENjINGRADSKOM REGIONU:Posade u ruskim tenkovima T-90M vežbaju gađanje u pokretu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU