NEMAČKI AMBASADOR U NATO: Želimo da izbegnemo totalni rat; Imali smo mir, a sada odjednom vidimo da jedna država samo tako napada drugu

P. Z. S. /rt.com

03. 10. 2022. u 17:03

STALNI predstavnik Nemačke pri NATO-u objasnio je da blok koji predvode SAD nije u obavezi da ponudi direktnu vojnu pomoć Ukrajini. Rudiger Kenig je dodao da njeni članovi žele da izbegnu veliki rat.

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР У НАТО: Желимо да избегнемо тотални рат; Имали смо мир, а сада одједном видимо да једна држава само тако напада другу

Foto Tanjug/AP


On je razgovarao za Dein Špigel, omladinsku verziju magazina Der Špigl, koji je intervju objavio u subotu.

Sukob u Ukrajini dominirao je većim delom članka, a Kenig je opisao odluku Rusije da pokrene ofanzivu protiv svog suseda krajem februara kao prelomni događaj.

-Imali smo mir, a sada odjednom vidimo da jedna država samo tako napada drugu, u Evropi, rekao je zvaničnik i dodao da tako nešto niko nije mogao ni da zamisli.

Predstavnik Nemačke pri NATO-u naglasio je da vojna alijansa u celini, međutim, nema zakonsku obavezu da pomogne Kijevu da odbije napad Moskve jer Ukrajina nije država članica. To znači da član 5 NATO ugovora ne može da se aktivira, objasnio je zvaničnik. Prema njemu, napad na jednog saveznika se smatra napadom na ceo NATO, pri čemu sve države članice moraju da se bore za ciljanu naciju.

Prema Kenigu, vojni blok želi da po svaku cenu izbegne aktivno uključivanje u sukob, jer bi „to značilo veoma veliki rat“.

Takav scenario, koji bi uključio još 30 zemalja u borbu, je nešto što „niko ne želi“, primetio je diplomata.

Na pitanje šta se može učiniti da se pomogne Ukrajini, izaslanik je objasnio da pojedine države članice Kijevu daju oružje i novac. Kenig je dalje citirao sankcije EU uvedene Rusiji u poslednjih šest meseci.

On je zaključio da su izgledi za mir prilično mali jer se čini da su pozicije Ukrajine i Rusije nepomirljive. Kenig je pojasnio da Ukrajina „s pravom“ traži da Moskva ustupi sve bivše ukrajinske regione na jugu i istoku zemlje koji su nedavno glasali za priključenje Rusiji, kao i Krim koji se toj zemlji pridružio 2014. Zvaničnik je istakao da je Kremlj, međutim, malo je verovatno da će pristati na takve uslove.

Dein Špigl je medij koji nudi „uzbudljive, razumljivo napisane priče“ za decu koja „žele da razumeju svet“, prema opisu na svojoj veb stranici. Časopis izlazi mesečno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!