NESMOTRENO PRIZNANJE NATO GENERALA: Pohod na ruske granice planiran godinama

V. N.

18. 09. 2022. u 21:54

PLANOVI proširenja NATO sežu u prošlost, a rat u Ukrajini je samo zelena karta do ostvarenja ovog cilja - nedvosmisleno se čulo u subotu u glavnom gradu Estonije tokom održavanja Foruma o bezbednosti u organizaciji američkog časopisa "Foridžn polisi".

НЕСМОТРЕНО ПРИЗНАЊЕ НАТО ГЕНЕРАЛА: Поход на руске границе планиран годинама

Foto: Instagram

Šef vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer, izjavio je da je NATO počeo da planira svoje širenje u blizini ruskih granica pre nekoliko godina.

Nešto pre obraćanja admirala Bauera vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu, general Kristofer Kavoli, izneo je zemljama članicama NATO "svoja" strateška razmatranja za nove napore NATO snaga na istočnom krilu.

- Govorimo o najvećem remontu naših vojnih struktura od 1949. godine. Planiranje za to je počelo pre nekoliko godina, ali sada ga sprovodimo - rekao je Bauer na konferenciji za novinare.

Lideri NATO dogovorili su se o planu za značajno povećanje snaga Alijanse krajem juna, na istočnom krilu do 2023. godine, zbog ruske vojne operacije u Ukrajini - ponovljeno je u Estoniji.

Alijansa je otkrila planove da u bliskoj budućnosti poveća broj spremnih snaga na istočnom krilu na više od 300.000 vojnika. Pored toga, namerava da poveća sastav borbenih grupa na nivo brigade. Zemlje NATO-a su se obavezale i da će povećati troškove odbrane.

foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Ukrajina ostaje i dalje prioritet

GOVOREĆI u Estoniji, gensek Alijanse Jens Stoltenbeg je istakao da vojna komponenta u Briselu blisko sarađuje sa odbrambenim sektorom kako bi obnovila svoj arsenal, koji je iscrpljen zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

- Zemlje NATO traže od odbrambenih kompanija da povećaju svoju proizvodnju - kažao je Stoltenberg. Generalni sekretar je dodao da je potreba za dodatnom pomoći Ukrajini i dalje hitna i da je ključno da se osigura da blok ima adekvatno oružje i drugu opremu za vojnu podršku Kijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)