PODOLJAK O ULASKU U NATO: Ukrajina formira dnevni red na bojnom polju

P. Z. S. / unian.net

03. 10. 2022. u 15:39

UKRAJINA formira agendu sa stanovišta bezbednosti Evropske unije, Ukrajina formira agendu sa stanovišta važnosti zaštite upravo onih vrednosti o kojima se u Evropi stalno govori. A sada Ukrajina plaća maksimalnu cenu za ovo.

ПОДОЉАК О УЛАСКУ У НАТО: Украјина формира дневни ред на бојном пољу

Foto: Jutjub/Novini.LIVE


Ukrajina postavlja dnevni red u smislu vrste rata koji Rusija vodi. Uključujući i energetski rat u Evropi. Mi ćemo sami odrediti. Ne tamo nekakva Rusija – zemlja koja je zaista zaostala, osiromašena, jadna, ali jednostavno ima veliku količinu vojnih resursa zaostalih iz Sovjetskog Saveza. Dakle, mi sami određujemo svoju budućnost. Uključujući i sa stanovišta bezbednosne konture, a NATO je tu važan. Ovo je veoma simbolično, rekao je Podoljak za unian.net.

Da li će neko blokirati pristup NATO-u?

Tačno postavljate pitanje da li će neko blokirati. Da, na nivou pregovaračkog procesa, naravno, biće poteškoća. Ovo je uvek težak proces, jer s jedne strane to je birokratija, a sa druge strane ima još 20 zemalja koje niste naveli. Biće teško pregovarati, jer i oni sami treba da napuste stereotipni pogled na Rusiju i preteranu birokratiju koja dugo vremena nije dozvoljavala da se donose efektivne odluke, uključujući i tokom ovog rata. Treće je odustajanje od nacionalnog egoizma, koji vrlo često sprečava donošenje zaista brze odluke.


Paradoks nije samo ko će sa nama voditi teške pregovore o ulasku u NATO, već i u tome što zemlje koje se najviše okreću Rusiji zaoštravaju planove ekonomskog i energetskog segmenta Evrope. Jer ako brzo donesete odluku, možete brzo proći kroz težak period.

Postoji jedan veoma važan parametar: čim Ukrajina dođe do kraja rata, pobedi, čini mi se, sve zemlje NATO-a će istovremeno reći: „Smatramo da ova članica mora biti prisutna u NATO alijansi. Zato što ona ima izuzetno iskustvo u ratovanju, izvanredno iskustvo u vođenju intenzivnog ratovanja velikih razmera, ima izuzetno iskustvo u suprotstavljanju takvim monstruoznim zemljama kao što je Ruska Federacija. To je jedina zemlja preko koje je testirano sve zapadno oružje i tako dalje." Mi ćemo postati obavezni deo, koji bi podrazumevano trebalo da bude u NATO bloku.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE KAKO SE LANSIRA "ISKANDER": Snimci ruskog Ministarstva odbrane

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja