ŠINZO ABE MU NIJE BIO PRVA META? Nove informacije o atentatoru, progovorile i komšije - "Upozorio sam ga da bude oprezniji"

Novosti online

09. 07. 2022. u 08:32

TECUJA Jamagami (41), čovek koji je ubio bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, prvobitno je planirao da napadne vođu jedne verske grupe, javila je novinska agencija Kjodo pozivajući se na izvore iz istrage.

ШИНЗО АБЕ МУ НИЈЕ БИО ПРВА МЕТА? Нове информације о атентатору, проговориле и комшије - Упозорио сам га да буде опрезнији

Foto: Kyodo News via AP/Tviter/@maike809588

Ime ove grupe i njenog vođe nisu saopšteni.

Ranije je NHK javio da je Jamagami rekao da je na taj način želeo da se suprotstavi određenoj grupi kojoj je preminuli političar navodno pripadao.

Jamagamijeve komšije su rekle da nisu nikada čuli sumnjive zvukove iz stana uhapšenog, piše RIA Novosti.

Na pitanje novinara da li se iz stana čula buka, sa obzirom da je Jamagami tu pravio oružje, iz kog je ubio Šinza Abea, komšije su odgovorile negativno.

- Ponekad su se noću čuli zvuci razgovora. Zamolio sam ga da bude oprezniji, ali to je sve - rekao je on.

Stanovnik kuće preko puta rekao je za RIA Novosti da je stambena zgrada u kojoj je živeo Jamagami sagrađena pre desetak godina, i da se stanovnici stalno menjaju, pa se komšije ne poznaju dobro.

- Znao sam da je došlo do napada na gospodina Abea, ali nisam mislio da će se to odraziti i na nas. Sinoć su došli čak i specijalisti za eksplozive, a od nas su tri puta tražili da izađemo iz kuće - rekao je on.

Šinzo Abe je napadnut u petak, 8. jula, u japanskom gradu Nara tokom svog govora na predizbornom nastupu.

Napadač, 41-godišnji Tecuja Jamagami, ispalio je dva hica u Abeova leđa. Posle drugog hica, političar se srušio. Tokom napada zadobio je više prostrelnih rana koje su izazvale obilno krvarenje.

Prema rečima lekara, Abe je prebačen u Medicinsku univerzitetsku bolnicu Nara, gde je preminuo. Lekari su mogućim uzrokom smrti političara nazvali gubitak krvi. U trenutku smrti Šinzo Abe je imao 67 godina.

Napadač je uhapšen na licu mesta, i prilikom hapšenja nije pružao otpor. Japanski mediji izveštavaju da je Jamagami služio u mornarici tri godine, do 2005.

Tokom saslušanja, on je priznao zločin. Jamagami je ubistvo objasnio kao protest protiv određene "grupe" sa kojom je Abe navodno bio povezan i koja je navodno postala uzrok katastrofalne finansijske situacije u porodici Jamagami.

BONUS GALERIJA: Kineske oružane snage

BONUS VIDEO: RUŠEVINE NA SVE STRANE - Posledice granatiranja Belgoroda, Severodonjecka i Melitopolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)