BRITANIJA POZVANA DA SE PRIPREMI ZA EKONOMSKU OLUJU: Engleska banka objavila loše rezultate usred inflacije

M. Stojanović

05. 07. 2022. u 20:08

ENGLESKA banka upozorila je u utorak da su se ekonomski izgledi za Britaniju pogoršali od početka godine, pozivajući zajmodavce te zemlje da izdvoje više kapitala kako bi apsorbovali šokove na tržištima.

БРИТАНИЈА ПОЗВАНА ДА СЕ ПРИПРЕМИ ЗА ЕКОНОМСКУ ОЛУЈУ: Енглеска банка објавила лоше резултате усред инфлације

Foto: AP

- Ekonomski izgledi za Veliku Britaniju i globalno su se značajno pogoršali - navodi Engleska banka u svom Izveštaju o finansijskoj stabilnosti.

- Cene osnovnih dobara, kao što su hrana i energija, naglo su porasle u Velikoj Britaniji i širom sveta - dodaje se u saopštelju, okrivljujući za to sukob u Ukrajini, a kako se navodi, krivac za ovu krizu je sukob u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, više cene, slabiji rast i stroži uslovi finansiranja otežaće stanovništvu i privredi otplatu ili refinansiranje duga, piše Raša tudej.

- S obzirom na ovo, očekujemo da će domaćinstva i preduzeća postati više rastegnuta u narednim mesecima. Oni će takođe biti podložniji daljim šokovima - precizirala je centralna banka.

Uprkos pogoršanju krize troškova života, sa inflacijom koja ide ka dvocifrenoj vrednosti, regulator je izrazio uverenje da su banke otporne na ranjivost duga među domaćinstvima i preduzećima. Pozivao ih je da povećaju svoj kapitalni rezervat na 2%, što znači da će im trebati dodatnih 13,2 milijarde dolara gotovine.

- Postoji niz negativnih rizika koji bi mogli negativno uticati na finansijsku stabilnost Velike Britanije - saopštila je Engleska banka.

Očekuje se da će inflacija u Britaniji porasti na 11 odsto kasnije ove godine, a bazna kamatna stopa centralne banke mogla bi da poraste na čak 3 odsto do kraja 2023, upozoravaju ekonomisti.

BONUS VIDEO:

RUŠEVINE NA SVE STRANE: Posledice granatiranja Belgoroda, Severodonjetska i Melitopolja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

SRBINA ZABOLEO ZUB U GRČKOJ, OTIŠAO KOD LEKARA I VIDEO RAČUN: Ne znam šta me je snašlo - nesvakidašnja situacija na letovalištu