BUM ZARAŽENIH U ITALIJI: Stiže odluka o četvrtoj dozi vakcine

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

04. 07. 2022. u 16:05

KOVID mutira ogromnom brzinom, varijanta sustiže varijantu, brzina zaraze donela je pravi bum u njegovom širenju, italijanski regioni traže od Vlade da ubrza odluku o obavezi četvrte doze vakcine za osobe iznad 70 godina, a vrh zaraze očekuje se već narednih sedmica.

БУМ ЗАРАЖЕНИХ У ИТАЛИЈИ: Стиже одлука о четвртој дози вакцине

Foto: EPA

U Italiji su ostali zatečeni i stručnjaci iz oblasti epidemiolgije da letnja sezona može da donese ovakav stepen krize i novih slučajeva zaraze. Stepen zaraženih raste, trenutno ali samo statistički gledano bez onih skrivenih brojki ponajviše među mladima, više je od milion novih zaraženih, a nivo zaraženosti stigao je do 27,4 posto na 100 urađenih tampon testova, raste broj smeštaja u bolnicama, raste broj na intezivnoj terapiji.

Neki regioni prave pritisak na Ministarstvo za zdravlje, kao što su Emilija Romanja, Toskana, Veneto i lacio, a pridružuju im se i drugi regioni, sa zahtevom da se što pre započne sa davanjem četvrte doze vakcine za stanovništvo preko 70 godina, jer se prethodna najava odnosila na građane sa preko 80 godina.

Problem je što je najavljeni buster za to godište bio planiran za septembar/oktobar sa „ažuriranom“ vakcinom koja je više usmerena na varijantu Omikron 5. Pjer Paolo Sileri podsekretar Ministarstva za Zdravlje ima međutim svoju preciznu ideju da je „sada već kasno da se vakciniše stanovništvo iznad 70 godina s ciljem da se zaustavi ovaj talas zaraze, jer kada budu vakcinisani svi četvrtom dozom vakcine ova varijanta virusa već će biti na svom kraju, zbog toga vredi sačekati septembar/oktobar i nastaviti vakcinisanje sa ažuriranom efikasnijom vakcinom“.

U letnjem periodu vakcinisanja je bilo u veoma maloj meri, sada se sprovodi medijska kampanja da se osobe koje nisu vakcinisane trećom dozom odazovu jer se one smatraju najrizičnijom grupom, reč je o postojećoj vakcini do dolaska nove ažurirane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri