ITALIJANI SE ODRIČU ČUVENOG RUSKOG STRUČNJAKA: Evgenij Solonovič suspendovan iz žirija najprestižnije književne nagrade

Milica Ostojić - dopisnik iz Rima

11. 05. 2022. u 13:34

NAJVEĆI ruski stručnjak za italijanski jezik, literaturu i kulturu Evgenij Solonovič (88) po odluci italijanskog Ministarstva spoljnih poslova suspendovan je iz žirija za najprestižniju nagradu za literaturu „Strega”, jer je isključen iz žirija Italijanski institut za kulturu iz Moskve.

ИТАЛИЈАНИ СЕ ОДРИЧУ ЧУВЕНОГ РУСКОГ СТРУЧЊАКА: Евгениј Солонович суспендован из жирија најпрестижније књижевне награде

Foto: Free Images Pixabay

Sa njim zajedno Ana Jampolskaja, druga istinska ”institucija” na polju literature i kulture, dvoje italijanista koji se smatraju ikonama ruske kulture, a koji su decenijama prevodili italijansku literaturu na ruski jezik, širili je i popularizovali. 

Ko je isključeni član žirija Solonovič? Slavista koji je život posvetio prevođenju najvećih i najznačajnijih italijanskih pisaca, pesnika, iz perioda od 15. veka pa nadalje, a započeo sa prevođenjem od 1959. godine. Pokazao je čitaocima u Rusiji lepotu Dantea, Petrarke, preveo poeziju Ariosta, potom savremenih pisaca i pesnika ka što su Montale, Lici, zaljubljen u sonete Belija, zna napamet tekstove opera Pučinija, Verdija, Rosinija...

U životu je primio više nagrada i priznanja upravo od italijanskih ministarstava, podvlačeći uvek „Italija je moj život”, čovek koji je svojim delima svedočio kako je ogromna njegova ljubav prema Italiji. I sve to nije bilo dovoljno, Evgenij Solonovič isključen je iz organizacionog komiteta za nagradu Strega. 

Tu istinski tragičnu vest po italijansku kulturu i literaturu objavio je direktor „Fondacije Beloki” koja je ustanovila 1986. godine nagradu „Strega”, a već deveti put na evropskom nivou, jednu od najprestižnijih literarnih italijanskih nagrada. Objasnio je kako je sa žaljenjem primio tu vest ali „Ministarstvo spoljnih poslova Italije koordinira učešće italijanskih instituta za kulturu”. Od 230 italijanskih instituta u svetu isključen je ovaj iz Moskve. 

Ogorčena je i bivša direktorka Italijanskog instituta u Moskvi Olga Strada.

- Kakvog smisla ima takva odluka Ministarstva, ne mogu a da ne budem ogorčena, kakve veze ima najpoznatiji italijanista sa ratnim događajima koji su u toku. Ko je decenijama kao oni širio italijansku kulturu, literaturu, prevodeći je na ruski jezik, kako može da bude tako stavljen u ćošak samo zato što je ruske nacionalnosti, pita se bivša direktorka Strada.

Ta odluka je, inače, usledila bez ikakvog obrazloženja italijanskog Ministarstva spoljnih poslova.

BONUS VIDEO: NAPAD NA AMBASADORA RUSIJE: Protestanti u Varšavi sprečili odavanje pošte Crvenoarmejcima

                                               

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice