BUNDESTAG ODBIO OBAVEZNU VAKCINACIJU: Vlada Olafa Šolca pretrpela prvi značajniji poraz

Tanjug

07. 04. 2022. u 14:32

NEMAČKI Bundestag danas je odbacio predlog vlade da bude uvedena obavezna vakcinaciju protiv korona virusa za starije građane.

БУНДЕСТАГ ОДБИО ОБАВЕЗНУ ВАКЦИНАЦИЈУ: Влада Олафа Шолца претрпела први значајнији пораз

Foto: AP

U Bundestagu je 378 poslanika glasalo protiv uvođenja obavezne vakcinacije za građane starije od 60 godina, a 296 podržalo je predlog vlade, dok je devet poslanika bilo uzdržano.

Time je nemačka vlada kancelara Olafa Šolca pretrpela prvi značajniji poraz u Bundestagu.

Šolc se pribojavao takvog ishoda, i čak je sa sednice šefova diplomatija NATO-a u Briselu vratio u Berlin ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok, kako bi obezbedio svaki glas u Bundestagu.

Zbog velikih internih rasprava, vladajuće SPD, Zeleni i FDP za ovu sednicu ukinule su "partijsku disciplinu", odnosno obavezu poslanika da glasaju istovetno.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah izrazio je razočaranje odbacivanjem predloga o uvođenju obavezne vakcinacije starijih od 60 godina.

- To je veliko razočaranje, jer je važna odluka odbačena, te će nam sada biti mnogo teža borba protiv korone na jesen - poručio je on.

Debata u Bundestagu bila je veoma oštra.

Pristalice obavezne vakcinacije upozoravale su na preteću novu eskalaciju pandemije na jesen, a protivnici su zahtevali poštovanje osnovnih ljudskih prava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)