ŠEF BELE KUĆE OFORMIO NOVI TIM: DŽo "tigrovima" ide na Putina, ima scenario za rat sa Rusijom

I. S.

26. 03. 2022. u 08:23

ŠEF Bele kuće Džozef Bajden oformio je takozvani "Tajger tim" (Tim tigrova), čiji će zadatak biti razrada svih mogućih scenarija za rat sa Rusijom.

ШЕФ БЕЛЕ КУЋЕ ОФОРМИО НОВИ ТИМ: Џо тигровима иде на Путина, има сценарио за рат са Русијом

Foto Tanjug/AP

Svoju strategiju američki predsednik izneo je na samitu članica Alijanse u Briselu i poručio "da se valja spremiti na sve, od toga da Rusija pređe na teritoriju NATO da bi uništila konvoje sa naoružanjem, upućenim Kijevu, do toga da ruski lider Vladimir Putin upotrebi biološko i hemijsko oružje u Ukrajini".

O ovome izveštavaju mediji u SAD, najopširnije "Njujork tajms", pozivajući se na izvore bliske Bajdenu. "Tajger tim" će se, navodno, sastajati tri puta nedeljno iza zatvorenih vrata. Prave se i planovi u slučaju da Putin krene u invaziju na druge zemlje koje nisu članice NATO, recimo Moldaviju i Gruziju. Američki listovi prenose i izjave očevidaca, koji su prisustvovali prvom sastanku "Tajger tima" i kažu da je zadatak ove grupe da utvrdi i šta bi sve moglo da natera NATO da pošalje vojsku u Ukrajinu.

- Tim ima obavezu da definiše granicu dokle Zapad može da ide, kao i da precizira korake koje bi preduzeo ukoliko se to i dogodi, pa trupe Alijanse zaista budu upućene u Ukrajinu - kaže taj očevidac.

Bajden je i svojim kolegama iz NATO sugerisao da učine isto, odnosno po njegovom modelu oforme svoj operativni tim. Šef Bele kuće je, inače, po izbijanju rata u Ukrajini obrazovao i svoj geopolitički tim, na čijem čelu se nalazi Džejk Saliven, Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost. Zadatak te grupacije nije tako kratkoročan, naprotiv. Članovi tog tima treba da dođu do dugoročnih rešenja kako da SAD poboljšaju svoju geopolitičku poziciju usled ukrajinskog sukoba.

Jedna od tema za razmišljanje za oba Bajdenova tima je kako pripremiti evropske zemlje za priliv izbeglica, koji je bez presedana tokom poslednjih nekoliko decenija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

BRISEL SE IGRA VATROM: Orban - Zapad na korak od slanja vojnika u Ukrajinu