NATO GOMILA NOVE TRUPE ALI NEĆE U UKRAJINU: Kijevu bi mogli da dostave i protivbrodske rakete

Goran Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

25. 03. 2022. u 07:33

DIPLOMATSKI maraton održali su juče zapadni i atlantski saveznici u Briselu, na tri samita, EU, NATO i G7.

НАТО ГОМИЛА НОВЕ ТРУПЕ АЛИ НЕЋЕ У УКРАЈИНУ: Кијеву би могли да доставе и противбродске ракете

Foto Tanjug/AP

Tema je bila jedna - Ukrajina. Kao odgovor na ruske akcije, NATO je odlučio da se "resetuje", kako je to istakao generalni sekretar ove organizacije Jens Stoltenberg. Odlučeno je da se rasporede nova četiri bataljona u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Slovačkoj, uz već četiri postojeća u baltičkim zemljama i Poljskoj. Na istočnom krilu će tako biti 40.000 vojnika pod direktnom komandom NATO, uz još oko 100.000 američkih vojnika prisutnih na Starom kontinentu.

Stoltenberg je preneo da su snage NATO na istočnom krilu u stanju pripravnosti, kao i da će angažovati više aviona, podmornica, brodova, ojačati protivavionsku i protivraketnu odbranu. U NATO su, ipak, naglasili da ove mere ostaju "preventivne."

- Treba da pomognemo Ukrajini, ali u isto vreme imamo odgovornost da ne dođe do konflikta koji bi bio totalni rat između NATO i Rusije. Zato su saveznici jasno stavili do znanja da neće slati trupe u Ukrajinu - rekao je Stoltenberg.

Foto Tanjug/AP

Rečnik je ponovo dobio formu iz vremena Hladnog rata.

- Nastavićemo da se suprotstavljamo ruskim lažima o njenom napadu na Ukrajinu. Izbor predsednika Putina da napadne Ukrajinu je strateška greška, sa teškim posledicama, i po Rusiju i po ruski narod - stoji, između ostalog, u zajedničkom saopštenju lidera trideset zemalja članica NATO.

Moskva je pozvana da obezbedi nesmetan prolazak za civile, kao i da omogući isporuku humanitarne pomoći u Marijupolj i druge opkoljene gradove. Naglašeno je i da bi bilo kakva upotreba hemijskog ili biološkog oružja od strane Rusije bila neprihvatljiva i imala teške posledice.

- Zabrinuti smo zbog retorike. Rusija traži predtekst da osudi Ukrajinu i NATO da se pripremaju da koriste hemijsko i biološko oružje. Videli smo ranije da je način da se optuže drugi, u stvari način da to uradite sami. Optužbe na račun Ukrajine i NATO su neosnovane. Znamo da je Rusija koristila hemijske agense protiv svoje opozicije, kao i da su podržavali Asadov režim da ih koristi protiv svog stanovništva - optužio je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, Foto AP

Lideri zemalja članica NATO su poručili da Ukrajina ima pravo na samoodbranu prema Povelji UN. Naveli su da su od 2014. pružili široku podršku ovoj zemlji, obučavali ukrajinske oružane snage i jačali njihove vojne sposobnosti i kapacitete.

Sa sastanka je procurilo da bi NATO Ukrajini mogao da dostavi protivbrodske rakete, pre svega za odbijanje petnaestak ruskih brodova, koliko se procenjuje da ih se nalazi u vodama oko Odese.

Rusija je pozvana da "pokaže ozbiljnost u pregovorima tako što će odmah primeniti prekid vatre". Od Kine se traži da se uzdrži od bilo kakve podrške Rusiji.

- Zabrinuti smo zbog nedavnih javnih komentara zvaničnika Kine. Pozivamo Kinu da prestane da širi lažne narative Kremlja, posebno o ratu i NATO, i da promoviše mirno rešenje sukoba - ističe se.

Ipak, ono što je osnovno, kada je reč o širenju NATO, ostalo je nepromenjeno:

- Ostajemo privrženi osnovnim principima, uključujući i to da svaka nacija ima pravo da izabere sopstvene bezbednosne aranžmane bez spoljnog mešanja. Ponovo potvrđujemo posvećenost NATO politici otvorenih vrata.

Takođe su naglasili da će nastaviti da preduzimaju sve neophodne korake u zaštiti i odbrani bezbednosti "svakog pedlja savezničke teritorije."

Foto AP

- Naša posvećenost članu 5 Vašingtonskog ugovora je gvozdena - poručili su lideri NATO.

Učesnicima samita NATO obratio se juče video-vezom i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Za razliku od njegovih dosadašnjih obraćanja parlamentima i drugim međunarodnim organizacijama, ovo nije bilo otvoreno za javnost, da se ne bi saznao sadržaj razgovora i da se Rusima ne otkrije taktika. Zelenski je od NATO zatražio veće angažovanje i "vojnu pomoć bez restrikcija", što je teško zamisliti u tako neograničenom obliku, iako članice Ukrajini već dostavljaju oružje.

Suočen s realnošću ruske invazije, Zelenski je noć ranije ponovio da je Ukrajina spremna da odustane od članstva u NATO, ali pod uslovom prekida vatre, povlačenja ruskih trupa i garancija bezbednosti Ukrajini.

Na samitima G7 i EU su se razmatrale mogućnosti isključenja Rusije iz G20, diversifikacija snabdevanja energentima i šesti talas sankcija, da bi se još više naudilo ruskoj privredi. Taj sledeći korak je dirnuo u osinje gnezdo, jer se odnosi na snabdevanje gasom. Neke zemlje članice EU i stoprocentno zavise od Rusije u ovom domenu. Tri zemlje su formalno stavile embargo na takav scenario: Češka, Mađarska i Nemačka, koja iz Rusije uvozi 55 odsto "plavog zlata".

PONUDA

Prvi među jednakima na jučerašnjim samitima, američki predsednik Džozef Bajden juče je iskoristio prisustvo da saveznicima, kao alternativu, ponudi nižu cenu za američki tečni gas.

SOVJETI SU RUSI

NATO namerava da se vrati svojoj primarnoj funkciji, "zaštite od sovjetske opasnosti", koja je sada postala - ruska. Stoltenberg je poručio da "bezbednost nema cenu", pa su se saveznici saglasili da značajno povećaju izdatke za odbranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOLIM VAS, POMOZITE MI! Umro 15-mesečni sin legendarnog sportiste - on ne može da dođe sebi od bola