AMERIKANAC DOBIO AZIL U BELORUSIJI: Učestvovao u napadu na Kapitol, u Americi mu pretila dugogodišnja robija, Lukašenko mu dao zaštitu

M.Đorđević

22. 03. 2022. u 17:17

AMERIČKI državljanin Evan Njuman, optužen u SAD za šest krivičnih dela zbog učešća u upadu u zgradu Kongresa SAD 2021. godine, dobio je status izbeglice u Belorusiji, prenela je danas državna agencija BelTA .

АМЕРИКАНАЦ ДОБИО АЗИЛ У БЕЛОРУСИЈИ: Учествовао у нападу на Капитол, у Америци му претила дугогодишња робија, Лукашенко му дао заштиту

Foto: Printskrin

Evan Njuman dobio je politički azil u Belorusiji. Dokument mu je danas uručen u Odeljenju za državljanstvo i migracije Uprave unutrašnjih poslova Oblasnog izvršnog komiteta Bresta, navodi se u izveštaju.

- Osećam se bezbedno u Belorusiji. Smiren sam, sviđa mi se na selu. Danas imam pomešana osećanja. Drago mi je jer je Belorusija brinula o meni. Uznemiren sam jer sam se našao u takvoj situaciji da sam optužen u SAD, prokomentarisao je Njumen agenciji.

U aprilu 2021. godine, saznavši za optužbe protiv njega, Njumen je napustio Sjedinjene Države. Posle objavljivanja poternice, angažovao je advokata i počeo da se krije. Advokat mu je savetovao da ode na poslovni put u Evropu, jer će na taj način dobiti na vremenu. U Italiju je, tako, stigao u martu, zatim vozom u Švajcarsku, odakle je automobilom otišao u Nemačku. U Ukrajinu je sredinom marta stigao iz Poljske. U avgustu iste godine ilegalno je prešao ukrajinsko-belorusku granicu. Prelazak granice objasnio je prismotrom nad njim u Ukrajini i strahom za život i zdravlje. Njumen je, navodno, uspeo da uđe na belorusku teritoriju kroz guste šume na granici sa Ukrajinom, nakon čega ga je privela granična policija.

Formalne optužbe protiv Njumena u Sjedinjenim Državama uključuju napad, pružanje otpora ili ometanje obavljanja službenih dužnosti predstavnika agencija za sprovođenje zakona uključenih u zaštitu Kapitola, ometanje rada organa za sprovođenje zakona tokom nereda, fizičko nasilje u zabranjenim zonama itd. 

BONUS VIDEO: DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)