PADAJU MASKE: U Francuskoj od danas prestaju da važe pojedine mere protiv korona virusa

Goran ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

14. 03. 2022. u 00:05

FRANCUSKA od danas ukida nošenje maski u zatvorenom prostoru, a prestaje i da važi vakcinalna propusnica.

ПАДАЈУ МАСКЕ: У Француској од данас престају да важе поједине мере против корона вируса

Foto: EPA

Na taj način ukinute su i neke od poslednjih mera koje opstaju tokom pandemije korona virusa. Maske će morati još jedino da se nose u javnom prevozu (metro, autobus, avion, voz), u bolnicama i prilikom posete staračkim domovima. Pozitivnim osobama, onima sa simptomima i zdravstvenim radnicima je takođe "preporučeno" da nose masku. To naročito važi za nevakcinisane. Ali ona ni za njih više nije obaveza.

I u školama padaju maske. Deca se raduju, i većina roditelja, ali ima i onih koji strepe da se ne zaraze, pa su odlučili da ih i dalje nose. To važi i za odrasle, među kojima je jedan deo, iz predostrožnosti, već u anketama stavio do znanja da će se, do daljeg, dobrovoljno maskirati.

Od danas, predviđen je i povratak kolektivnih sportova i sportova s kontaktom u školama, i na otvorenom, i u zatvorenom prostoru. U školskim kantinama moći će ponovo da se mešaju đaci različitih razreda. U preduzećima prelazi se na normalni način rada, kao pre epidemije – nisu obavezni maske, držanje distance, rad od kuće... Rad na daljinu i maske neki će, iz navike, ipak zadržati.

Foto Tanjug AP

Nošenje maske u gradskom prevozu postalo je obavezno u Francuskoj još u maju 2020, posle prvog karantina, dok je u julu iste godine maska postala obaveza u svim zatvorenim prostorima.

Konačno će, od ponedeljka, u restorane, vozove, muzeje, pozorišta, bioskope i slična mesta moći da se uđe bez vakcinalnog pasoša.

Jedino će za ulazak u bolnice i staračke domove da se traži sanitarna propusnica, koja može da se dobije vakcinisanjem, ali i negativnim testom ili preležanom bolešću (do šest meseci). Zdravstveni radnici će i dalje biti obavezni da se vakcinišu.

I, dok za većinu nove mere predstavljaju veliko olakšanje, dotle se oni oprezniji brinu šta će se na epidemiološkom planu događati sledećih dana i nedelja, tim pre što se primećuje ponovni porast broja obolelih. Za poslednjih sedam dana uvećao se za 20 odsto i kreće se oko 70 hiljada dnevno. To je daleko manje od pola miliona sredinom januara, ali je zabrinjavajuće što se trend promenio i krenuo uzlaznom putanjom.

BONUS VIDEO - NAPAD U SEDIŠTE NACISTA U HARKOVU: Snimak udara na tvrđavu bataljona "Azov"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije