DOKAZ DA SE UKRAJINCI SPREMAJU ZA NAPAD NA DONBAS? Zvaničnik iz Luganjska o najnovijem potezu zapadnih zemalja

Novosti online

13. 02. 2022. u 11:32

POVLAČENjE predstavnika Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije iz Specijalne posmatračke misije OEBS-a nije povezano sa vojnom opasnošću, već može biti priprema za veliku provokaciju u Donbasu od strane Kijeva i njegovih zapadnih pokrovitelja, izjavio za predstavnik Luganske Narodne Republike Rodion Mirošnik.

ДОКАЗ ДА СЕ УКРАЈИНЦИ СПРЕМАЈУ ЗА НАПАД НА ДОНБАС? Званичник из Лугањска о најновијем потезу западних земаља

Ukrajinska vojska / Arhiva

- Opoziv predstavnika EU, SAD i Britanije iz sastava posmatračke misije OEBS-a je svestan korak Zapada da blokira protok zvaničnih informacija iz Ukrajine i vojna opasnost nema nikakve veze sa tim. Ovo je priprema neke velike provokacije - istakao je Mirošnik.

Predstavnik LNR je precizirao da provokacije spremaju "Kijev i njegovi zapadni pokrovitelji". Mirošnik je dodao da bi realizacija namere o opozivu predstavnika OEBS-a lišila misiju mogućnosti da ispunjava svoje dužnosti u skladu sa mandatom.

- Bez odluka OEBS-a, Zapad će zatvoriti svoje, ne baš svevideće, ali međunarodno posmatračko oko koje saopštava zvanične podatke o situaciji u Ukrajini. To se nije desilo od marta 2014. godine, čim je doneta odluka OEBS-a o formiranju Specijalne posmatračke misije. Njeni predstavnici nalazili su se na teritoriji u periodima teških borbenih dejstava i 2014. i 2015. Dakle, nije reč o vojnoj opasnosti - objasnio je sagovornik agencije.

Ranije je televizija "Si-En-En", pozivajući se na informisane izvore, javila da američka administracija u svetlu krize oko Ukrajine namerava da povuče svoje posmatrače iz misije OEBS-a.

Kako je kasnije izjavio lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, američki predstavnici u posmatračkoj misiji već su spakovali kofere, ali za sada nisu napustili Ukrajinu, njihov odlazak bi značio da je Kijev spreman za provokacije u Donbasu.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Ukrajinska vojska je u poslednje vreme koncentrisala polovinu snaga u Donbasu i redovno granatira ustanike, između ostalog korišćenjem i zabranjene tehnike – turskih udarnih bespilotnih letelica "Bajraktar", kao i sistema "Smerč" i "Uragan". Osim toga, na raspolaganju imaju protivtenkovske raketne sisteme "Džavelin" koje su isporučile Sjedinjene Američke Države kao vojnu pomoć. Moskva je više puta skretala pažnju Vašingtona i evropskih zemalja da ukrajinske vlasti na sve moguće načine pokušavaju da sabotiraju primenu Minskih sporazuma.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: KRIZA KOJA BRINE CEO SVET - Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom