NI ZELENSKI BAJDENU NE VERUJE: Razgovor Kremlja i Bele kuće bez efekta, američka podmornica oterana iz ruskih voda

B. Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

13. 02. 2022. u 06:49

PREDSEDNICI Rusije i SAD Vladimir Putin i Džozef Bajden razgovarali su telefonom u subotu uveče po moskovskom vremenu.

НИ ЗЕЛЕНСКИ БАЈДЕНУ НЕ ВЕРУЈЕ: Разговор Кремља и Беле куће без ефекта, америчка подморница отерана из руских вода

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

Razgovor je počeo u 19 sati i četiri minuta a trajao je 62 minuta. Inicijator je bio Bajden koji je želeo da razgovara sa ruskim predsednikom o situaciji oko Ukrajine koja je po njegovoj oceni zabrinjavajuća.

Razgovor je bio u fokusu svetske pažnje jer je predsednik SAD prognozirao da će Rusija početi rat protiv Ukrajine 16. februara i ta izjava je izazvala nezadovoljstvo ne samo u Rusiji već i u Ukrajini gde se još više povećala nervoza. Bajden svoju prognozu temelji na osnovu informacija svojih obaveštajnih službi.

Iako su u Vašingtonu razgovore ocenili kao profesionalne i sadržajne, a u Moskvi izbalansirane i profesionalne Bajden nije mogao da izostavi već poznate pretnje ako Rusija napadne Ukrajinu. To se vidi iz saopštenja Bele kuće. Da Putina to nije uzbudilo dokaz je da se on na to nije osvrtao već je upozorio američkog predsednika da oni i zapadni saveznici naoružavaju Ukrajinu i podgrevaju ambicije onih u Kijevu koji bi hteli da reše pitanje Donbasa ratom kao i da napadnu Krim. Osim toga Ruska strana smatra da histerija koju širi Zapad pogoršava situaciju u Ukrajini. Ruske stavove javnosti je saopštio Putinov savetnik za spoljnu politiku Jurij Ušakov.

Foto: EPA

Vladimir Putin i Džozef Bajden

Amerikanci tvrde da im nije jasno je li Rusija spremna da se situacija oko Ukrajine reši diplomatskim putem ili će primeniti silu. U saopštenju Vašingtona se kaže da je predsednik Bajden jasno kazao Putinu da bez obzira što su SAD, kao i ranije, spremne da se bave diplomatijom pri punoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima, u istom stepenu su spremni i na druge scenarije. I ovog puta u saopštenju Bele kuće se kaže da će SAD i saveznici u slučaju pogoršanja situacije u Ukrajini stvoriti Rusiji ozbiljne probleme i negativne posledice. Bajden je kazao i to da Moskva rizikuje da oslabi svoje pozicije, ako uđe u Ukrajinu.

S druge strane Putin je ponovio da su u Moskvi nezadovoljni američkim odgovorom jer je pitanje neširenje NATO-a na istok zaobiđeno, a ono je ključno za bezbednost kako Rusije, tako i Evrope. Ruski predsednik je detaljno objasnio Bajdenu zašto je opasno da se Ukrajina primi u NATO jer bi to moglo da izazove rat nuklearnih sila.

Putin i Bajden su se dogovorili da se nastave razgovori oko garancija koje traži Rusija za svoju bezbednost.

Foto Tanjug/AP

Ohrabrujuće je podsećanje Bajdena da su dve velesile i u vreme hladnog rata tražile diplomatska rešenja problema i izbegavale da dođu u direktan vojni sukob. Bajden misli da treba i sada ići tim diplomatskim putem, za koji se odavno zalaže Putin koji insistira da se pregovara na ravnopravnoj osnovi.

Iz jučerašnje reakcije predsednikaa Ukrajine Vladimira Zelenskskog je vidljivo da se on umorio od Bajdenovih najava rata. Zelenski nije skrivao nezadovoljstvo što od Amerikanaca nije dobio konkretne dokaze da Rusi zaista nameravaju da napadnu Ukrajinu. Reakcija Zelenskog je razumljiva jer stalno ponavljanje kako će ih Rusija napasti stvara lošu atmosferu u Ukrajini od čega ona ima veliku štetu.

Foto: AP photo/Ukrainian Presidential Press Office

Vladimir Zelenski (u sredini)

-Sada se mnogo govori o približavanja rata. Mi vidimo rizike eskalacije, ali nama su potrebni dokazi za izjave Zapada o planovima Rusije da napadne Ukrajinu, kazao je Vladimir Zelenski. On je apelovao na svoj narod da ne paniči.

Incident sa podmornicom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je kako je 12. februara fregata Tihookeanke flote oterala iz ruskih teritorijalnih voda američku podmornicu klase “Viirdžinija”. Podmornica je doplovila u blizinu ruskog ostrva Iturup koje pripada Kurilskom arhipelagu gde se održavaju vežbe ruske Tihookeanske flote. Posada američke podmornice bila je upozorena na engleskom i ruskom da se nalazi u teritorijalnim vodama Rusije. Naređeno je da se odmah udalji. Amerikanci su ignorisali zahetev Rusa, pa je fregata "Maršal Šapošnjikov" upotrebila "odgovarajuća sredstva" posle čega se podmornica brzo udaljila.

Foto: Printskrin Jutjub

Putin i Makron o provokacijama

Predsednici Rusije i Francuske Putin i Makron razgovarali su u subotu o dugoročnim garancijama bezbednosti Rusije i prevladavanja sadašnje krize oko Ukrajine. Razgovarali su i o provokativnim najavama početka napada Rusije na Ukrajinu i istovremenog slanja velikih količina oružja Ukrajinu.

Amerika grubo vređa Ukrajince

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je ocenio da američka propagandna kampanja o tobožnjoj "ruskoj agresiji" protiv Ukrajine ima provokativne ciljeve. Ta propaganda SAD i saveznika podstiče rukovodstvo u Kijevu da sabotira Minske dogovore.

Portparolka MIP-a Rusije Marija Zaharova izjavila je da se SAD sprdaju sa ukrajinskim narodom tako što saoptštavaju da će Rusija napasti Ukrajinu 16. februara.

-SAD već dva meseca svakodnevno saopštavaju da Rusija samo što nije napala Ukrajinu. Sada Ukrajina traži dokaze, ali ih Amerikanci nemaju, rekla je Zaharova.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)