POMILOVAN UOČI POGUBLJENJA: U SAD osuđenik na smrt izbegao kaznu

I. D. S.

19. 11. 2021. u 22:18

SAMO nekoliko sati pre egzekucije, smrtna kazna za Džulijusa Džonsa (41) preinačena je u doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

ПОМИЛОВАН УОЧИ ПОГУБЉЕЊА: У САД осуђеник на смрт избегао казну

Foto AP

Nad Džonsom je trebalo da se u četvrtak izvrši egzekucija, ali je nekoliko sati pre toga guverner preinačio odluku na osnovu razmatranja materijala svih strana, ali i preporuke Odbora za pomilovanje Oklahome da se zatvoreniku ublaži kazna.

Džons je imao 19 godina, bio je srednjoškolski šampion u košarci i stipendista Univerziteta u Oklahomi kada je 1999. godine uhapšen zbog ubistva biznismena iz Oklahome Pola Hauela (45) na prilazu porodičnoj kući, tokom krađe njegovog automobila u luksuznom predgrađu Edmondu. Osuđen je na smrt 2002. godine, od kada se bori se da dokaže da nije počinio to ubistvo.

Jedini očevidac ubistva bila je Hauelova sestra, koja nije mogla da identifikuje lik ubice jer mu je lice bilo prekriveno, ali ga je opisala kao mladog crnca. Dva dana posle ubistva, policija je pronašla njegov automobil na parkingu marketa, a prodavac automobila rekao je da su Džulijus Džons i Kris Džordan tražili da im proda vozilo.

Izjave prodavca automobila i Krisa Džordana ukazivale su na to da se u kući Džonsovih roditelja nalaze inkriminišući predmeti, što je potvrđeno kada je pronađen pištolj.

Sledećeg dana Džons je uhapšen, ali njegovi advokati tvrde da je dokaze koje je policija pronašla mogao da podmetne Džordan, koji je ostao u Džonsovoj kući noć posle ubistva.

Džordan je te tvrdnje negirao na sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!