IZRAEL SE SPREMA ZA NAPAD HEZBOLAHA: Dva pitanja brinu načelnika štaba Komande matičnog fronta

Novosti online

01. 11. 2021. u 21:32

IZRAELSKA vojska je pokrenula simulaciju jednonedeljnog rata punih razmera sa Hezbolahom.

ИЗРАЕЛ СЕ СПРЕМА ЗА НАПАД ХЕЗБОЛАХА: Два питања брину начелника штаба Команде матичног фронта

Foto: Tanjug/AP Photo

Izraelske odbrambene snage (IDF) i Nacionalna uprava za vanredne situacije ministarstva odbrane pokrenule su u nedelju jednonedeljnu vežbu simulirajući sveobuhvatni rat sa libanskom milicijom Hezbolah koju podržava Iran, izvestili su izraelski mediji.

Vojna vežba će simulirati sukob u kojem Hezbolah može da upotrebi "100.000 raketa i projektila različitog dometa, kao i manju, ali još uvek značajnu količinu precizno navođenih projektila, koji su se pojavili kao potencijalno veliki problem za Izrael", navodi Times of Israel.

Izraelski vojni zvaničnici ocenili su da su vojne sposobnosti Hezbolaha "druga najozbiljnija pretnja" sa kojom se Izrael suočava, posle iranskog nuklearnog oružja.

Izrael dugo gleda na Hezbolah u Libanu kog podržava Iran kao neprijatelja. Liban i Izrael su još uvek u formalnom ratnom stanju i dugo su jedno drugom osporavali kopnene i pomorske granice. Izrael je takođe izveo stotine vazdušnih udara u susednoj Siriji poslednjih godina zbog sumnjivog raspoređivanja iranske vojske ili transfera oružja Hezbolahu.

- Ono što me brine kao načelnika štaba Komande matičnog fronta: jedno je pitanje precizno navođene municije i efekta koji će ona imati na našu sposobnost da funkcionišemo i na stvari u svetu dolaznih ratnih upozorenja - rekao je brigadni general Icik Bar, načelnik štaba komande IDF-a.

- Drugo je brzina paljbe i sposobnost Hezbolaha da sprovede zaista masivne raketne baraže na određena geografska područja, upotrebiću frazu "rušenje linije fronta", da usmeri vatru na zajednice u blizini granice - dodao je on.

Atomsko-biološko-hemijska jedinica IDF-a će simulirati odgovore kako na "namerne napade hemijskim oružjem duž granice, kao i na izlivanje toksičnih hemikalija iz projektila koji pogađaju izraelske fabrike", prenosi Al-Arabiya News.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!