PONOVO VEŠALA ZA PUPOVCA: Svakodnevno rastu tenzije uoči predstojećeg popisa stanovništva u Hrvatskoj

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

03. 09. 2021. u 22:51

HRVATSKA desnica uoči popisa stanovništva, koji počinje 27.septembra, iz dana u dana pokušava da stvori haos, pa su se tako svojski potrudili da unište gotove sve plakate na bilbordima na kojima se Srbi pozivaju da izađu na predstojeći popis.

ПОНОВО ВЕШАЛА ЗА ПУПОВЦА: Свакодневно расту тензије уочи предстојећег пописа становништва у Хрватској

Milorad Pupovc, Foto Tanjug

Na plakatima "budi e-Srbin" koji nisu uništeni, ispisane su uvredljive poruke, od poziva "ubij" do ustaških simbola, a na nekima se Srbi u Hrvatskoj pozivaju da se izjasne kao pripadnici nepostojeće Hrvatske pravoslavne crkve.

Na ulazu u Gospić osvanuo je grafit na kojem su nacrtana vešala i obešeni čovek, a ispod piše "Pupovac". Kako još uvek nisu pronađeni oni koji su to isto uradili pre koju godinu u Zagrebu, teško da će biti otkriveni i ekstremisti iz Like.

Dodatne tenzije je podigao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tvrdnjom da HDZ i SDSS imaju dogovor oko popisa stanovnika grada na Dunavu. Reagovao je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji kaže da su poruke opozicionih političara, ciljajući na Penavu, ispod "nivoa normalnog ponašanja".

- Podizati međunacionalne tenzije je pogrešno, netačno, nisko i bezveze - kazao je premijer, uz uverenje da će se popis odvijati po zakonu. - Ne postoji nikakav dogovor stranaka i u Vukovaru se ne očekuje manipulacija podacima.

Foto Privatna arhiva

Da postoji bilo kakav dogovor oko Vukovara, negirao je i Milorad Pupovac, koji je često na meti kritika ekstremne hrvatske desnice. Lider Srba u Hrvatskoj apeluje da popis prođe korektno i da se svi mogu slobodno da se izjasne oko nacionalnog, verskog i jezičnog identiteta.

- Penava govori laž, kao što je laž da sam tražio da popis u mestima gde su Srbi obavljaju samo popisivači srpske nacionalnosti - navodi Pupovac.

PRITISCI RASTU

UPRKOS porukama i Pupovca i Plenkovića, čini se da je sve više pokušaja desnih ekstremista da se Srbi odvrate od popisa stanovništa. Zato je i očekivano da će ti pritisci rasti sledećih dana, pogotovo u malim sredinama gde su Srbi do sada činili većinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024