BURA ZBOG GRATIS PUTARINE: Albanci u Makedoniji se žale sudu zbog poklona Srbima

Mladen Stančić - Stalni dopisnik iz Skoplja

30. 05. 2021. u 21:00

OPOZICIONA koalicija albanskog bloka u Severnoj Makedoniji - Alijansa za Albance i Alternativa, nastoje da pred Ustavnim sudom ospori odluku Vlade Zorana Zaeva o besplatnim putarinama za vozače iz Srbije tokom letnje sezone u znak zahvalnosti za donirane kontingente vakcina protiv zaraze koronom.

БУРА ЗБОГ ГРАТИС ПУТАРИНЕ: Албанци у Македонији се жале суду због поклона Србима

Foto: D. Stojaković

Koalicija Alijanse za Albance i Alternative, kako je objavljeno u Skoplju, Ustavnom sudu Severne Makedonije podnela je inicijativu za procenu zakonitosti odluke Vlade kojom se srpski građani oslobađaju plaćanja nadoknade za putarinu u tranzitu kroz ovu zemlju.

Osnova inicijative dostavljene Ustavnom sudu leži u navodima da je vladina odluka suprotna Zakonu o putarinama, a istovremeno, kako se tvrdi, dovodi u neravnopravan položaj građane zemlje, kao i inostrane državljane iz susednih zemalja koji su u tranzitu kroz Severnu Makedoniju.

- Odlukom o dodeljivanju 200.000 kartica za oslobađanje od naplate putarine za turiste iz Srbije, Vlada diskriminiše sve druge susede od kojih zemlja takođe ima koristi, saradnju i dobrosusedske odnose. Za ove kartice Ministarstvo finansija će potrošiti gotovo tri miliona evra, novac naših sugrađana koji sada treba da plate cenu milosti Srbije, koja je došla kao posledica nesposobnosti Vlade i Ministarstva zdravstva za obezbeđenje vakcina protiv kovida 19 - precizira se u saopštenju albanskih opozicionih stranaka, uz poziv administraciji u Skoplju da promeni pomenutu odluku.

200.000 ELEKTRONSKIH KARTICA

U znak zahvalnosti Srbiji za donirane vakcine protiv virusa korona, Vlada Severne Makedonije je 25. maja odlučila da srpski turisti u tranzitu kroz ovu zemlju budu oslobođeni plaćanja putarine u periodu od 15. juna do 15. avgusta ove godine. Usvojena je nformacija Javnog preduzeća za državne puteve i Ministarstva za transport i veze, o pripremi 200.000 elektronskih kartica (M-smart kard) za putnička motorna vozila turista iz Srbije u tranzitu na Koridoru 10 tokom letnje sezone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna