ULOŽENO 350 MILIONA EVRA U 173 PROJEKTA: Obeležena dvadesetogodišnjica francusko-srpske naučne saradnje

Lj.B.

01. 02. 2024. u 11:13

Kroz program naučne saradnje "Pavle Savić" koji se već dve decenije sprovodi u saradnji Srbije i Francuske prošlo je 173 projekta i uloženo oko 350 hiljada evra.

УЛОЖЕНО 350 МИЛИОНА ЕВРА У 173 ПРОЈЕКТА: Обележена двадесетогодишњица француско-српске научне сарадње

ministarstvo nauke

Ovo je rečno na svečanosti na kojoj je obeležavanju dvadeset godina rada programa "Pavle Savić" koja je održana u  ambasadi  Francuske u Srbiji.

Kako je istakla ministarka nauke dr  Jelena Begović rezultati ovog projekta govore koliko su projekti koji povezuju ljude bitni za razvoj nauke, ali i razvoj inovacionog sistema.

- Više od 70 odsto ovih projekata je dovelo do novih saradnji između francuskih i srpskih naučnika, produbljivanja znanja, razmene iskustava i prijava na neke mnogo veće evropske projekte - navela je ona.

Begović je dodala i da Ministarstvo podržava ovu saradnju, proširuje je i na saradnju sa startap ekosistemom i radi dalje na povezivanju naučnika dve zemlje.

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji podsetio je na same početke saradnje u oblasti nauke:

- Ovaj program pokrenut je 2003. godine, a  cilj programa je pružanje podrške dvogodišnjim istraživačkim projektima, koje su uspostavili timovi iz naše dve zemlje, kako bi se razvila naučna i tehnološka razmena izvrsnosti između istraživačkih laboratorija. Od osnivanja, finansirana su 173 projekta, sa prosečno četrdesetak mobilnosti godišnje. Zahvaljujući programu Pavle Savić stvorena su jaka partnerstva, sa saradnjom između timova koja se nastavlja i nakon završetka programa - naglasio je Pjer Košar.

Svoju priču o ovom programu podelile su sa prisutnima i četiri istraživačice Aleksandra Kolaković, Tijana Milićević, Marija Vidović i Jasmina Grbović-Novaković, alumnistkinje ovog programa naučne saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)