ŠKOLE NA SRPSKOM I U RUSIJI U ŠPANIJI: Obrazovanje na našem jeziku postoji u 15 država

Lj.B.

25. 11. 2022. u 22:27

OBRAZOVNO-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji se ostvaruje po Posebnom programu osnovnog obrazovanja i vaspitanja, u školskoj 2022/23. godini proširen je na još dve države - Rusku Federaciju i Kraljevinu Španiju.

ШКОЛЕ НА СРПСКОМ И У РУСИЈИ У ШПАНИЈИ: Образовање на нашем језику постоји у 15 држава

Foto MPNTR

DO sada je organizovan u 13 država, u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Belgiji, Norveškoj, Danskoj, Holandiji, Luksemburgu, kao i na Malti, u Južnoafričkoj Republici, Sloveniji, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

- Kontinuirano održavanje i razvijanje veza svakog pripadnika srpskog naroda sa svojom matičnom državom veoma je značajno, a među čvršćim i trajnijim vezama upravo su one koje se uspostavljaju i razvijaju preko sistema obrazovanja i vaspitanja mladih naraštaja. Upravo zbog toga, Ministarstvo prosvete, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i Upravom za saradnju sa  dijasporom i Srbima u regionu, nastoji da kontinuirano širi obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu - rekao je ministar prosvete Branko Ružić.  

Na zahtev srpske zajednice u Moskvi i na osnovu predloga Ambasade Republike Srbije u Moskvi, škola „Sveti Đorđe” u Moskvi, počev od školske 2022/23. godine, uključena je u  obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku u inostranstvu, koji je deo sistema obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. 

I srpska zajednica u Kraljevini Španiji iskazala je veliko interesovanje za kontinuirano organizovanje obrazovno-vaspitnog rada na srpskom jeziku i od ove školske godine  u Kraljevini Španiji organizovan je obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku, kao deo sistema obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Proslavila se kao Marina u Anđelima - više od dve decenije uživa u BRAKU SA KOLEGOM