DELA OD NACIONALNE VAŽNOSTI: O izdanjima Instituta za srpski jezik SANU u Srpskoj književnoj zadruzi

M. N. M.

05. 11. 2022. u 13:11

INSTITUT za srpski jezik SANU, koji navršava 75 godina postojanja i rada, bio je gost Srpske književne zadruge u okviru redovnog okupljanja "Kafa u SKZ", predstavivši svoja izdanja objavljena u proteklih deset godina.

ДЕЛА ОД НАЦИОНАЛНЕ ВАЖНОСТИ: О издањима Института за српски језик САНУ у Српској књижевној задрузи

Foto SKZ

Direktor Instituta prof. dr Sofija Miloradović u uvodnom izlaganju istakla je da je promocija institutskih izdanja jedna od aktivnosti u okviru obeležavanja jubileja, kojom se skreće pažnja na delatnost Instituta kao centralne naučne ustanove u Srbiji, koja sistematski i svestrano proučava srpski jezik i izrađuje kapitalna leksikografska i lingvogeografska dela - rečnike i atlase. Misija Instituta, kako je rečeno, sada se realizuje u okviru šest odseka, a prisutnima su se obratili i njihovi predstavnici.

Izuzetno plodna izdavačka produkcija Instituta tokom protekle decenije predočena je kroz mnogobrojne edicije, časopise i monografske publikacije, a predstavljena su četiri toma Rečnika SANU, kao jednog od najvažnijih i najzahtevnijih dugoročnih projekata srpske nauke i kulture od nacionalne i opšteslovenske važnosti, kao i dva rečnika koja spadaju u domen specijalne leksikografije.

Edicija "Monografije" obogaćena je u proteklom desetleću za 18 naslova, među kojima su neki poneli nagradu "Pavle i Milka Ivić", a kada je reč o dijahronijskim istraživanjima, centralna edicija je Staroslovensko i srpsko nasleđe.

Posebno značajan segment izdavaštva Instituta jesu časopisi "Srpski dijalektološki zbornik", "Južnoslovenski filolog", kao i "Naš jezik". Zbornici radova izdati u proteklom periodu govore o razgranatosti tema naučnih skupova na kojima su predstavljeni, a na spisku publikacija Instituta našla su se i prigodna izdanja, kao i četiri gramatike i priručnika. Poseban akcenat stavljen je i na digitalna izdanja.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)