ISTORIJSKI DODATAK - SUBVERZIVNI KULTURNI PROSTOR: I danas je ostalo nerazjašnjeno ko je podmetnuo požar 28. decembra 1983. godine

I. M.

23. 03. 2021. u 17:14

POSLEDNjI, treći deo istorijskog dodatka posvećen pedesetogodišnjici Studentskog kulturnog centra, uverljivo govori o jednom vremenu u kome je SKC, između 1979. i 1984. godine, doživeo svoj najveći uspon, svojevrsni astralni uzlet.

ИСТОРИЈСКИ ДОДАТАК - СУБВЕРЗИВНИ КУЛТУРНИ ПРОСТОР: И данас је остало неразјашњено ко је подметнуо пожар 28. децембра 1983. године

Arhiva

Kao neki zahuktali voz postavljen na šine kreativnosti i slobodoumnosti, uz neprekidno povećanje brzine, SKC je u svoju kompoziciju prihvatao sve brojnije putnike, privlačio je kao magnet nove stotine, hiljade i desetine, čak stotine hiljada ljudi, različitih uverenja i generacijske pripadnosti.

Svi su dolazili u ovo zdanje kao u hram slobode, da čuju, vide i učestvuju, u uverenju da tu mogu sve i da im u SKC-u niko ne može ništa, da je to sigurna oaza u kojoj se kroz otpor sloboda osvaja, da su na tom kulturnom mestu zaštićeni neprobojnom aurom i energijom. Iz širenja i umnožavanja programa i akcija SKC-a neprekidno je isijavana i istina o jednom društvu, dubokoj krizi u kome se ono nalazi, ali i istina koja postavlja putokaze, koja ukazuje da se iz krize može izaći, ukoliko se umesto sputavanja polje slobode neprekidno i nezaustavljivo širi.

Bile su to godine u kojima je SKC nesumnjivo stekao ugled vodećeg jugoslovenskog centra kulture i stvaralaštva o kome je glas nezaustavljivo širen svetom i u koji je, kao i do tada, taj isti svet dolazio s radošću. Nije stoga čudo što će SKC u docnijem vremenu postati središte oko koga se pletu i legende, centar ka čijem su mestu i ulozi danas okrenuta i akademska istraživanja koja bi da dokuče i pruže jasniju sliku jednog po svemu osobenog projekta - zasnovanog na doslednim etičkim, jasnim estetskim, idejnim i kritičkim načelima - projekta oblikovanog kroz nebrojene akcije koje su učesnike i zainteresovane, verne posetioce, ostavljale bez daha

Poslovično agresivni centri moći otuđeni od društva, slepi za naloge vremena i gluvi na kritiku koja ugrožava njihove interese, razume se da su u tom i takvom delovanju nepogrešivo videli pretnju, opasnost kojoj se treba suprotstaviti, zakulisno i javno.

U takvim okolnostima, Studentski kulturni centar je zahvatio katastrofalni požar 28. decembra 1983. godine, o čemu su izvestili svi mediji u Jugoslaviji. Tokom te godine programe SKC-a je pratilo, učestvovalo u njima - 650.000 ljudi! Istraga o požaru nikada nije dovršena, a jedna etapa u istorijatu ovog središta kulture, definitivno je okončana tog 28. decembra 1983. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!