ČEŠKA AUTORKA BLANKA ČEHOVA O KNJIZI "TOTAL BALKAN": Iskustva sa Kosova i Metohije

M. MIRKOVIĆ

15. 10. 2020. u 08:00 >> 18:38

ČEŠKA autorka Blanka Čehova juče je, najpre u ambasadi svoje zemlje u Beogradu, a potom i u KCB, predstavila roman "Total Balkan" koji je, u prevodu Zorana Dukića, objavilo IP "Klio".

ЧЕШКА АУТОРКА БЛАНКА ЧЕХОВА О КЊИЗИ ТОТАЛ БАЛКАН: Искуства са Косова и Метохије

Foto: N. Skenderija

- Ne očekujem preveliko interesovanje za ovu knjigu u Češkoj, gde Kosovo nije velika tema, već zanima tek uzak krug ljudi, no radovaće me dobar prijem knjige u Srbiji jer vama Kosovo mnogo znači, blisko vam je - rekla je češka književnica i pravnica, koja je prekinula karijeru u međunarodnim organizacijama, a prelomno razočarenje doživela je upravo tokom misije OUN na Kosmetu, koja je i bila "okidač" da ispiše "Total Balkan".

Čehova je otkrila kako, iako je "štreberski" pristupila pripremama za misiju, nije znala gotovo ništa o kosmetskoj realnosti, sve dok nije na prvi pogled zavolela Kosovsku Mitrovicu, a potom i tamošnje stanovništvo, zbog čega je i po prekidu angažmana pri OUN ostala neko vreme tamo.

Foto: N. Skenderija

- Dve nedelje pre te misije, srela sam Vaclava Havela, koji me je istinski zainteresovano ispitivao šta to tamo rade UN, i šta u stvari znači to "demokratizovati". Tada nisam znala da mu odgovorim i žao mi je što je preminuo pre izlaska knjige, za koju su rekli da bi bila "knjiga Havelovog srca".

Na naše pitanje šta misli o situaciji u kojoj predsednik Češke Republike smatra da njegova zemlja nije trebalo ni da prizna Kosovo, te da bi priznavanje valjalo povući, dok ostale institucije (vlada i ministarstvo spoljnih poslova) nastavljaju putem kojim su krenule priznavši tu samoproglašenu tvorevinu, Blanka je rekla da je to prilično očekivano:

- Oni se, na kraju krajeva i ne moraju slagati, poznato je da je predsednik naklonjeniji Rusiji i Kini. Istina je da se u Češkoj svake godine organizuju protesti na dan kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, ali ljudima tamo to ipak nije previše bitna niti bliska tema.

Foto: N. Skenderija

Premda (i zbog dnevničke forme) deluje kao u potpunosti autobiografska knjiga, "Total Balkan" je, veli autorka, njena interpretacija u kojoj je ublažila i prepoznatljivim češkim humorom impregnirala svoja iskustva na jugu Srbije. Na osoben, "ženski" način, Blanka nam približava svakodnevicu tamošnjeg življa, uverena da će se naći način za prevazilaženje sukoba, poput razgraničenja koje i sama sugeriše ili nekog drugog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024