MILETIĆ SPAJAO SRBE: Publika pozdravila film "Ime naroda" Darka Bajića kojim je svečano otvoren 27. festival na Paliću

J. LEMAJIĆ

14. 09. 2020. u 10:45

To je čovek za kim treba da pođe svaki srpski sin...

МИЛЕТИЋ СПАЈАО СРБЕ: Публика поздравила филм Име народа Дарка Бајића којим је свечано отворен 27. фестивал на Палићу

Foto promo

Kratka a efektna replika možda, najbolje govori o snazi dela i ideja Svetozara Miletića, vođe prečanskih Srba u 19. veku, kome je posvećen film Darka Bajića "Ime naroda", po tekstu Milovana Vitezovića, čijom premijerom je u subotu otvoren 27. Festival evropskog filma na Paliću.

Sa težnjama za jačanje nacionalnog identiteta u Austrougarskoj carevini, čuvenom "Zastavom", najuticajniji javnim glasilom u Srba severno od Save i Dunava, Milicom Tomić, ženom ispred svog vremena, prisajedinjenjem Srema, Banata i Bačke Kraljevini Srbiji, širu publiku upoznali su sjajni Ljubomir Bandović, kao Svetozar Miletić, Anja Pavićević i Katarina Žutić kao Milica Tomić, Ana Franić kao Anka Miletić, Žarko Laušević u ulozi čika Jove Zmaja, Andrija Kuzmanović i Nikola Ristanovski koji tumače Jašu Tomića...

UTISCI Ekipa filma "Ime naroda" pred novinarima, Foto I. Vojnić

- Na pitanje da li je ovo savremeni film ili iz 19. veka, ne bih znao da odgovorim. Dok sam ga radio, upozoravali su me da će me otpužiti za nacionalizam i teoriju zavere. Ali to nije teorija zavere već teorija prakse, koja se stalno vraća. Sve što se dešavalo u 19. i 20. veku sa Srbima ne samo da se ponavlja, već je to način komunikacije sa Srbima uopšte - kaže Bajić.

Ovo, po Bajićevim rečima, nije priča o jednoj istorijskoj ličnosti već o našoj zaboravnosti i pokušaju da opravdamo tok istorije:

- U Beogradu, na Dorćolu, ulica Svetozara Miletića duga je svega 200 metara, a jedna od najvećih avenija u Bratislavi nosi njegovo ime. On je bio čovek koji je spajao vojvođanske, crnogorske, bosanske Srbe, jedini koji je mogao da kaže ono što misli u ugarskom parlamentu. Kako je govorio, osionost onih koji su na vlasti dovodi do nevolje i rata, a to je još jedna vrednost ovog filma, da shvatimo da je globalna politika najmanje slobodoumna i da na sve načine pokušavaju da nas ponize.

SUSRET Ceca Bojković i Mira Banjac, Foto J.L.

Najveći teret filma "na svojoj grbini" poneo je Ljubomir Bandović, kome je kako kaže uloga Svetozara Miletića ostvarenje dečačkih snova da odigra jednog heroja, a time da proveri sebe koliko razume ideje i način da se bori protiv korumpiranog okruženja .

- To je čovek koji je imao sve fioke svog života pune i osvešćene. Njegova politička karijera, odnos sa porodicom i prijateljima govore o jednom drugom vremenu kada su se ljudi vezivali jedni za druge, a sada se vezuju za utiske koje imaju o drugima i zato budu razočarani - ističe Bandović. - Obratio sam pažnju na položaj šake na spomeniku, taj isti posle u filmu ima i Jaša Tomić, što govori da su njegova snaga i ideologija bile zarazne. Mogli su jedino da ga strpaju u zatvor i daju mu injekcije da ga razbole, ali nisu mogli da ga zaustave. Nisu mogli da ga oponiraju, jer laž ima svoju drugu stranu, a istina je samo jedna. Tu je i njegova ljubav prema ćerki koju je voleo uprkos njenoj nekonvencionalnosti tog vremena i to mu je davalo uverenje da će sve biti dobro.

Promocija autorskog filma

SVOJU klupu i stolicu u palićkom parku dobila je Mirjana Karanović (na slici), 41. Laureat nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji.

Foto promo

- Ovaj festival je postao prepoznatljiv jer promoviše autorski film i kreativno razmišljanje o stvarnosti u kojoj živimo - rekla je dobitnica "Lifke".

Kako su Vojvođanima ove teme i te kako bliske i poznate, ne čude ovacije i gromoglasan aplauz posle premijerne projekcije.

- Posle dugog karantina koji smo imali naročito u kulturnim institucijama, ovo je dobar vitamin i bitno je što je Palićki festival bio hrabar kao Novak Đoković, jer je važno da se vratimo normalnom životu. Za svaki film je važno kako reaguje publika i nama je najlepše što je kontakt sa publikom bio lep. Jeste da je bilo malo ljudi, ali je aplauz bio kao da ih je bilo hiljadu - smatra Darko Bajić.

Na ostvarenju koje je oživelo jedno veoma značajno razdoblje srpske istorije, ekipi filma čestitala je i velika glumica Mira Banjac:

- Kao autentična Vojvođanka želim da vam se zahvalim na ovom filmu koji je pravi uvod u etapu Novog Sada koji će postati Evropska prestonica kulture. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture