66. FESTIVAL FESTIVALA U TREBINJU: Sedam predstava u borbi za "Zlatnu masku"

V.Strugar

23. 07. 2023. u 19:03

SMOTRA najboljih amaterskih pozorišnih ostvarenja i ove godine održava se u Trebinju: 66. izdanje Festivala festivala počinje večeras na sceni Kulturnog centra.

66. ФЕСТИВАЛ ФЕСТИВАЛА У ТРЕБИЊУ: Седам представа у борби за Златну маску

Foto promo

I opet je na okupu gotovo cela Juga: predstave dolaze iz Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Takmičarski deo programa otvaraju "Dragi umetnici" Teatra "Čekori" iz Skoplja, rađeni po tekstu Leonida Zorina i u režiji Maje Đurđevske.

Tokom narednih dana biće izvedeno još šest naslova u konkurenciji, a svoje kandidate za neko od priznanja imaće ansambli iz Županje ("Pljusak"), Bijelog Polja ("Kokoška"), Travnika ("Oblaci"), Beograda ("Večernja ruža"), Petrovca na Mlavi ("Putujuće pozorište Šopalović") i grada domaćina ("Pomračenje").

Prema propozicijama Festivala nagrada "Zlatna maska" se dodeljuje za najbolju predstavu u celini, rediteljsko ostvarenje, žensku i mušku ulogu, žensku i mušku epizodnu ulogu, scenografiju i kostimografiju, autorsku muziku, kao i za najbolju kolektivnu igru. Od ove godine, "Zlatna maska" za najbolje rediteljsko ostvarenje poneće ime "Borislav Grigorović", u znak sećanja na poznatog reditelja i dugogodišljeg člana Umetničkog saveta Festivala. O najboljima će odlučivati reperezentativan žiri u kome su pozorišni reditelj Egon Savin, filmski kritičar Božidar Zečević i Ljubomir Božović, glumac i profesor Akademije umetnosti u Istočnom Sarajevu.

U bogatom pratećem programu najavljeno je predstavljanje nekoliko naučnih časopisa, kao i enciklopedija Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. Kao i do sada, po završetku 66. Festivala festivala biće otvorena izložba Foto-kino kluba Trebinje pod nazivom "Festival u objektivu".

Inače, jedna od najstarijih kulturnih manifestacija ne samo u BiH nego i na celokupnom prostoru bivše Jugoslavije, odvija se u sklopu "Trebinjskog kulturnog ljeta" čiji pokrovitelj je Grad Trebinje.

Ibijevo ćoše

KAO i prethodnih godina, u pešačkoj zoni Dučićeve ulice, svakog dana u 11 časova počinje pučki teatar, pod nazivom "Ibijevo ćoše" u kome pored Darka Kurtovića (Kralj Ibi) učestvuju i drugi pozorišni umetnici koji nastupaju u zvaničnom programu Festivala.

Inače, Omladinsko pozorište Bileća, u okviru revijalnog programa u bioskopskoj sali Kulturnog centra Trebinje, izvešće pozorišni komad "Mnogo buke oko svačega" čiju dramatizaciju i režiju potpisuje Bojan Milidragović.

Nataša i Moma

PEDESETIH i šezdesetih godina prošlog veka Trebinje je imalo svoje profesionalno Narodno pozorište. Po njegovom gašenju, dvoje tadašnjih amatera (do 1992. godine) doneli su rodnom gradu najznačajnije nagrade tog vremena, "Zlatne maske" za glumačka ostvarenja na Saveznom festivalu dramskih amatera Jugoslavije. Reč je o Nataši Ninković i Momi Brkiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu