BEOGRADSKA NOĆ LEGATA: U okviru Belefa se otvara i Spirtina kuća

M.A.K.

30. 06. 2023. u 16:00

I MUZEJ grada Beograda, od 30. juna, se svojim programom uključio u otvaranje 31. BELEF-a, pa će do nedelje, 2. jula, u periodu od 20 časova do ponoći, organizovati Noć legata.

БЕОГРАДСКА НОЋ ЛЕГАТА: У оквиру Белефа се отвара и Спиртина кућа

Foto Muzej grad Beograda

Tako će tokom tri večeri vrata otvroiti legat Ive Andrića, Konak kneginje Ljubice, Zavičajni muzej Žarkova i Zavičajni muzej u Zemunu, gde će biti održani muzički i dramski programi, ali i autorska vođenja kroz izložbe.

Spirtina kuća, u kojoj je smešten Zavičajni muzej Zemuna, sinoć je otvorena posle gotovo dve decenije obnavljanja. U ovom zdanju, podignutom 1855. tokom Noći legata pred posetiocima će biti izložba "Beta Vukanović - Klasik moderne". U tom ambijentu koncertom klasične muzike izvešće pijanistkinja Katarina Ranković.

U Spomen-muzeju postavka hronološki prati život i stvaralaštvo našeg jedinog dobitnika Nobelove nagrade, a kroz originalan materijal iz njegovog legata: fotografije, dokumenta, umetničke i lične predmeti, knjige i časopise, odlikovanja. Tokom "Noć legata" u Konaku kneginje Ljubice, sinoć je glumica Vjera Mujović, odigrala predstavu "Na kafi kod kneginje Ljubice", dok će sutra uveče u 20 časova Beogradski gudački kvartet, vođenje kroz stalnu postavku i zatvaranje izložbe "Iskorak ka modernosti - secesija u arhitekturi Beograda".

Izložbu koja je donedavno bila u Konaku knjeginje Ljubice "Novi život stvari - konzervacija i restauracija arheoloških predmeta za novu stalnu postavku Muzeja grada Beograda", moći će da oviđu posetiocu Zavičajnog muzeja Žarkova, smeštenog u obnovljeno zdanje stare škole, jedne od prvih na teritoriji Beograda, podignute u prvoj polovini 19. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana