SRPSKI "MOST", MAĐARSKI GOST: Ministarka Maja Gojković svečano otvorila međunarodnu smotru Art market u Budimpešti (FOTO)

M.KRALj

05. 10. 2022. u 22:12

KULTURA je najbolji način za spajanje i uzajamno razumevanje ljudi. Ona govori univerzalnim jezikom, koji svi razumemo. Ovim rečima, Maja Gojković, potpredsednica vlade i ministarka kulture i informisanja otvorila je sinoć u Balna centru, uglednu međunarodnu manifestaciju Art market u Budimpešti, na kojoj naša zemlja prvi put nastupa kao specijalni gost, programom "Most Srbija“.

СРПСКИ МОСТ, МАЂАРСКИ ГОСТ: Министарка Маја Гојковић свечано отворила међународну смотру Арт маркет у Будимпешти (ФОТО)

Foto: Novosti

- Prisustvo velikog broja renomiranih umetnika i galerija iz čitavog sveta, svrstava Art market u kulturne događaje prvog reda – istakla je ministarka kulture Srbije, obraćajući se uglednim zvanicama i posetiocima jedne od vodećih smotri likovnih umetnosti u centralnoj i istočnoj Evropi. - Učešćem Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja još jednom potvrđuje spremnost za dalje jačanje međunarodne saradnje u oblasti kulture. To je i najbolji način da prikažemo bogatu i dinamičnu umetničku scenu Srbije, u veoma značajnom međunarodnom okviru.

Gojkovićeva je potsetila na ovogodišnje uspešne nastupe Srbije na svetskim smotrama, poput Bijenala u Veneciji i Trijenala u Milanu:

-U tom svetlu, program „Most Srbija“ dokaz je da se u savremenom stvaralaštvu u Srbiji nalazi izvor velike kreativnosti. To se najbolje vidi u današnjem kolektivnom nastupu reprezentativnih galerija. Predviđeni su i izuzetno atraktivni prateći programi, kao što su predstavljanje radova Marine Abramović i izložba slikarke Mire Brtke. Aktuelnost i visok nivo njihovog stvaralaštva, spajaju Srbiju i svet.

Na jedanaestom budimpeštanskom Art marketu u Budimpešti, našu zemlju će do 9.oktobra, Srbiju predstavljati umetničke galerije iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, i to "Bel Art", "Iks vitamin", "Štab", "Rima", "Novembar", "B2", "Monolog" i "Sanjaj". Oni će izložiti dela Đorđa Ivačkovića, Ane Vrtačnik, Andree Ivanović Jakšić, Uroša Đurića, Joškina Šiljana, Milije Čpajka, Đileta Markovića, Veljka Vujačića, Miće Stajčića, Nikole Markovića, Nine Ivanović i drugih. "Most Srbija" podrazumeva i dva umetnička projekta, video predstavljanje Mujzeja savremene umetnosti iz Beograda, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Muzeja „Tera“, predavanja, tribune...

Na gala otvaranju, uz veliki broj kolekcionara, kustosa, stvaralaca iz Mađarske i čitave Evrope, bili su i srpski galeristi i umetnici koje zastupaju, koji su ovu priliku shvatili kao mogućnost da uspostave sradnju sa protagonistima drugih likovnih scena.

U ČAST MIRE BRTKE

RETROSPEKTIVA "Svet Mire Brtke", sa delima iz fondacije sa imenom naše međunarodno priznate umetnice biće otvorena večeras u budimpeštanskom muzeju Q Contemporary. Na programu Art marketa su i performans umetnice Marine Marković The Arrangment, a tokom sajma, u umetničkom studiju Gabor M. Szoke biće prikazan izbor iz privatne kolekcije Nenada M. Kostića. Umetnici iz Vojvodine, koji žive i rade u Mađarskoj, predstaviće izložbom "Umetnost bez granice" u galeriji "Mađar Muhilji", a naši fotografi postavkom "Fotografija posle fotografije".

BONUS VIDEO: PONOVO ĆE IMATI BOŽANSTVENI ZVUK - Rekonstrukcija najvećih orgulja u Banatu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca