SVE SPREMNO ZA "NOVI TVRĐAVA TEATAR": Na pozorišnom festivalu u Čortanovcima predstave iz Srbije i regiona

V.V.S.

02. 08. 2022. u 13:18

POD sloganom "Čuda se događaju,ali treba ih prepoznati", od 1. do 7.septembra, održaće se Festival "Novi Tvrđava Teatar" na otvorenoj sceni ispred Vile "Stanković" u Čortanovcima - iz večeri u veče, smenjivaće se ansambli iz regiona, kao i iz Novog Sada i Beograda.

СВЕ СПРЕМНО ЗА НОВИ ТВРЂАВА ТЕАТАР: На позоришном фестивалу у Чортановцима представе из Србије и региона

"Neprijatelj naroda", foto:Promo

Pred publikom će se naći glumci Makedonskog Narodnog pozorišta sa novom postavkom Ibzenovog komada "Neprijatelj naroda" ( i Nikolom Ristanovskim u glavnoj ulozi), a iz sarajevskog Narodnog pozorišta stiže moderna, furiozno zaoštrena predstava mladih glumaca pod naslovom "Umjetnik u gladovanju" prema motivima i fragmentima iz života, dela, pisama i dnevnika Franca Kafke. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada prikazaće predstavu "Kafka mašina" (po tekstu inspirisanom Kafkinim delima i životom) u režiji Veljka Mićunovića, dok je po komadu makedonskog dramskog pisca Rusomira Bogdanovskog nastala predstava "Čudo svetog Georgija", u režiji Nikole Zavišića - rađena u koprodukciji pozorišta iz Plevne (Bugarska), Arada (Rumunija) i Niša (Srbija). Poslednja predstava u takmičarskoj konkurenciji je premijera koja će biti izvedena početkom avgusta u Tivtu, inspirisana delom poznatog italijankog pisca Lorenca Maronea "Sitnice koje život znače" u rediteljskom čitanju Andreja Nosova, nastala u saradnji Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art produkcije i Centra za kulturu Tivat.

Po rečima Vid Ognjenović, selektorke i direktorke Festivala,ovogodišnji repertoar obuhvata predstave rezličitih pozorišnih rukopisa u kojima se na visoko umetnički način smelo otvaraju neka pitanja i započinju rasprave o nama, našem vremenu i našoj nesnađenosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

S PINKOM SAM ZAVRŠIO: Žika se povukao se ekrana - evo čime se danas bavi