U SLAVU STIHA I SEĆANJA NA GORDANU: Jubilarni, 25. književni susreti u Aleksincu posvećeni pesnikinji i reporteru "Novosti"

M. KRALj

09. 05. 2022. u 08:10

KAO svojevrsna uvertira 25. Književnih susreta "Gordana Brajović", danas u 10 časova biće podignuta zastava festivala u slavu stiha, mladosti i sećanja na pesnikinju i legendarnog reportera "Novosti", a potom će uslediti maskenbal mališana iz vrtića "Lane" iz Aleksinca.

У СЛАВУ СТИХА И СЕЋАЊА НА ГОРДАНУ: Јубиларни, 25. књижевни сусрети у Алексинцу посвећени песникињи и репортеру Новости

Foto Arhiva

U godini jubileja, smotre koju sve ove godine neguje Centar za kulturu i umetnost Aleksinac, posle duže pauze "Novosti" su ponovo, uz opštinu Aleksinac, pokrovitelj nagrade za najbolju knjigu namenjenu najmlađima, a koja će sutra biti uručena Dejanu Aleksiću, za delo "Malo-malo pa slon".

Laureat i ostali učesnici pesničkih susreta, među kojima su i raniji dobitnici, ali i neki od pisaca čije su knjige bile u užem izboru za ovo priznanje, pre svečanog uručenja obići će u Gordaninom rodnom Subotincu Osnovnu školu "Sveti Sava". Uz čitanje pesama i proze, tu će ovogodišnji dobitnik postaviti, na stilizovano drvo u dvorištu škole, trešnje, uz pločicu sa svojim imenom, kako su to učinili i njegovi prethodnici. Svečano uručenje u Domu kulture pratiće, kao i svake godine, program koji izvode aleksinački đaci.

Aleksićevu knjigu, od 51. beletrističkog naslova pristiglog na konkurs, među kojima se sedam izdvojilo u uži izbor, izabrao je žiri, u kome su bili Dragan Hamović, Branko Stevanović, Dragan Bogutović, Branislav Đorđević i Zorana Opačić (predsednik).

Mladog čitaoca, kako primećuje žiri, ovo delo podstiče na igru duha i ukazuje mu se kako je svet ispunjen mogućnostima čija realizacija zavisi od njegove volje.

Dejan Aleksić, Foto Z. Jovanović

Za najbolje poetske radove u kategoriji mlađih osnovaca žiri je nagradio Bogdanu Cvetković (dopunska nastava na srpskom jeziku, Ingolštat, Bavarska), Julijanu Živadinović (dopunska nastava na srpskom jeziku, Štutgart, Baden-Virtenberg), Anju Živadinović (OŠ "Dimitrije Todorović Kaplar", Knjaževac), a pohvaljena je Neda Pajić (OŠ "Nikola Tesla", Beograd). U istom uzrastu za najbolju prozu nagrađeni su Vukašin Đošić (OŠ "Ljupče Nikolić", Aleksinac), Nikolina Đorđević (OŠ "Đura Jakšić", Jelašnica, odeljenje Prosek), Pavle Dobrić (OŠ "Nikola Tesla", Beograd), dok su pohvale dobili Trifun Jović (OŠ "Dubrava", Knjaževac) i Nina Jovanović ("Marija Bursać", Beograd).

Među starijim osnovcima nagrade za poeziju osvojili su Vuk Dimić (OŠ "Dušan Vukasović Diogen", Obrež, Pećinci), Marija Eraković (OŠ "Mića Stanojlović", Koceljeva), Ana Marković (OŠ "J. J. Zmaj", Aleksinački rudnik) i pohvaljen je Mateja Bojić (OŠ "Mića Stanojlović", Koceljeva). Za prozne radove nagrade su dobili Sergej Jović (OŠ "Stefan Nemanja", Niš), Jovana Glidžić (OŠ "Stefan Nemanja", Niš), Una Veljković (OŠ "Dimitrije Todorović Kaplar", Knjaževac), a pohvalu Anja Bojković (OŠ "Ljupče Nikolić", Aleksinac).

Za poeziju su među srednjoškolcima nagrađeni Andrijana Ćojbašić (Gimnazija Ivanjica), Uroš Tirnanić (Savremena gimnazija, Beograd) i Teodora Ilić (Gimnazija "Bora Stanković", Vranje), a za prozu Marija Urošević (Valjevska gimnazija).

Za najbolji školski časopis u kategoriji osnovne škole proglašen je "Osnovac" OŠ "Ljupče Nikolić" iz Aleksinca, a u kategoriji srednjih škola produkcija učenika Valjevske gimnazije - "Gimnazijalac", "Naša reč", "Almanah literarne sekcije Desanka Maksimović".

PISAC VERAN ČUDU

DEJAN Aleksić je autor raznovrsnog književnog opusa, podjednako dobar u poeziji, u poemi, u prozi i u drami. Primenjujući Radovićevu ideju da tekst za decu mora biti mudriji od svog čitaoca, oblikovan kao jezički, fikcionalni, logički i intelektualni izazov; voljan da dalje razvija pustolovni i ironijski duh Vladimira Andrića, Aleksić je stvorio inovativnu pripovednu zbirku, zasnovanu na apsurdu, paradoksu, poetici oneobičavanja, metafikciji. Time je potvrdio svoju poetičku vernost čudu i zaslužio nagradu "Gordana Brajović" - zaključio je u obrazloženju žiri.

ZBORNIK

NAJBOLjI radovi sa konkursa za učenike osnovnih i srednjih škola biće objavljeni u Zborniku, uz obrazloženja predsednice žirija Zorane Opačić. Povodom jubileja festivala, testove za Zbornik napisali su i naši pesnici Pero Zubac i Milomir Kragović, a kao svojevrsno podsećanje na proteklih 25 susreta, štampan je i izbor novinskih članaka i fotografija sa prethodnih manifestacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)